… kako dojemamo stvari, svet, dogajanje okoli sebe. Raziskovalci z oddelka za psihologijo na univerzi Groningen so ugotovili, da sta naše razpoloženje in glasba močno povezana: poslušanje žalostne glasbe nas naredi žalostne in poslušanje vesele nas spravi v boljše razpoloženje. Poleg tega pa dramatično vpliva tudi na naše dojemanje: četudi v resnici ni ničesar za opaziti, ljudje vidijo vesele obraze, ko poslušajo veselo glasbo in žalostne, kadar poslušajo žalostno.

Raziskovalci so udeležencem dali nalogo, da so morali pokazati na vesele in na žalostne ‘smeške’, ko so poslušali veselo ali žalostno glasbo, in pokazalo se je, da ima glasba izjemno močan vpliv na to, kako so dojemali izraze smeškov. Smeški, ki so se ujemali z glasbo, so bili bolj točno ugotovljeni in tudi ko udeležencem niso pokazali smeška, so udeleženci mislili, da so prepoznali veselega smeška, ko so poslušali veselo glasbo in žalostnega, ko so poslušali žalostno.

Zlasti slednje je bilo raziskovalcem zelo zanimivo, saj je šlo za videnje stvari, ki jih v resnici ni bilo, kar je posledica procesa ‘od zgoraj navzdol’ (od celotne zadeve k razčlenjevanju na posamične komponente na podlagi našega preteklega znanja in izkušenj) v možganih. Zavedna percepcija v večji meri temelji na tovrstnih procesih in končni rezultat je to, kar dojemamo kot realnost. Ta raziskava pa je pokazala, da možgani zgradijo pričakovanja ne le na podlagi naših izkušenj temveč tudi razpoloženja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj