… opravljena na univerzi Exeter je pokazala, da lahko telesna vadba zmanjša moč cigaret in tako kadilcem pomaga pri odvajanju ali odločitvi, da bodo prenehali kaditi. V raziskavi je sodelovalo 20 kadilcev, ki so 15 ur pred poskusom abstinirali od kajenja.

Med dvema obiskoma v laboratoriju so jim začeli kazati slike, povezane s kajenjem in nevtralne slike, nato jih je polovica 15 minut sedela, druga polovica pa telovadila na sobnem kolesu. Po tem so jim ponovno pokazali slike, pri čemer so uporabili posebno tehnologijo, ki je spremljala, kam natanko gledajo, koliko časa in zabeležila vsak njihov premik oči. Tako so ugotovili, koliko časa so gledali slike, povezane s kajenjem in tudi kako hitro so te slike pritegnile njihovo pozornost v primerjavi z nevtralnimi slikami.

Ugotovili so za 11 % razlike med udeleženci, ki so telovadili in tistimi, ki so sedeli in sicer so tisti, ki so telovadili, manj časa gledali slike, povezane s kajenjem, poleg tega pa so te slike kasneje pritegnile njihovo pozornost. Že več raziskav je pokazalo, da ena sama seansa gibanja kot je npr. 15 minut hitre hoje, lahko zmanjša željo po kajenju, ta raziskava pa je prva, ki je uporabila tehnologijo sledenja oči in tako ponovno dokazala, da lahko gibanje zmanjša potrebo po kajenju in tako kadilcem pomaga prenehati.

Vodja raziskave je dejal: “Vemo, da so prizori, povezani s kajenjem, velik ‘trigger’ za kadilce, ki abstinirajo in medtem, ko nismo več bombardirani z oglasi za cigarete, se kadilce še vedno draži s tem, ko vidijo ljudi kaditi po TV, na fotografijah ali osebno. To jim otežkoča, da bi zares prenehali, zato je krasno, da smo potrdili, da lahko že kratka seansa gibanja zmanjša željo po cigaretah.”

PREBERITE TUDI: Kako prenehati kaditi?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj