Ženskam bi namreč veliko bolj koristilo, če bi jim namesto zdravil predpisali redno gibanje – raziskava je pokazala, da je zmerna do intenzivna vadba ključnega pomena za zmanjšanje nevarnosti za smrt pri starejših ženskah. Profesorica Debra Anderson je povedala, da je poleg uradne medicine za fizično in mentalno zdravje gibanje nekaj, kar bi morali predpisovati vsi zdravniki.

Profesorica Anderson je soavtorica petletne raziskave, v kateri so preučevali vplive gibanja na mentalno in fizično zdravje žensk po 50. letu starosti. “Študije jasno kažejo, da ima zmerna do intenzivna vadba pozitiven vpliv tako na počutje kot tudi fizično zdravje telesa, še zlasti, če je del več sprememb v smeri boljšega zdravja,” je povedala. “Medtem ko smo nekoč mislili, da je 30 minut blage vadbe na dan dovolj za izboljšanje zdravja, pa zdaj raziskave kažejo, da bi morale starejše ženske telovaditi najmanj 30 do 45 vsak 5-krat tedensko z zmerno do intenzivno intenzivnostjo – torej takšno, pri kateri se temeljito preznojijo in zadihajo.”

Povedala je še, da vse študije kažejo, da visoko intenzivna vadba pri sedečem življenjskem slogu močno zmanjša nevarnost za smrt. “Starejši odrasli, ki se redno gibajo, poročajo tudi o manj bolečinah, boleznih in zdravstvenih težavah,” pravi Andresonova. “Najbolj aktivne ženske tudi pogosteje preživijo kot manj aktivne. Imamo veliko starajočo se populacijo in promoviranje zdravega staranja je postala zelo pomembna strategija za zmanjšanje smrtnosti.”

Seveda pa redna telesna vadba izboljša tudi psihično počutje: “Visoko intenzivna vadba ni doba le za fizično, temveč tudi duševno zdravje in zdrave možgane. Naše študije nakazujejo, da ženske srednjih do poznih let tečejo, plavajo, hodijo v hribe in se poslužujejo mnogih drugih aktivnosti, ki ohranjajo njihovo zdravje. Zdravniki bi morali razviti in predpisovati programe gibanja, ki so enostavni in jih lahko vse ženske vpeljejo v svoj vsakdan.”

PREBERITE TUDI: Bolehna in od zdravil odvisna 73-letnica prerojena in pomlajena s pomočjo vadbe in prehrane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj