…  lahko povzroča zdravstvene težave. Starejše raziskave kažejo, da so ljudje, ki spijo manj (manj kot šest ur na noč) ali več (več kot devet ur na noč) od povprečja, bolj nagnjeni k zdravstvenim težavam kot so povečana telesna teža, srčne bolezni in diabetes.

Raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli na Univerzi v Pennsylvanii pa kaže, da so ljudje s fizično napornimi službami bolj nagnjeni k nezdravim vzorcem spanja. V študiji je sodelovalo več kot 17.000 ljudi, razdelili pa so jih v tri skupine: v prvi so bili tisti s fizično manj napornimi službami (pretežno sedenje ali stanje), v drugi so bili tisti s fizično srednje napornimi službami (pretežno hoja), v tretji pa tisti s fizično bolj napornimi službami (pretežno fizično delo).

Ljudje iz druge skupine (na primer poštarji) v primerjavi s tistimi iz prve skupine, spijo manj ali več od povprečja. Tisti s fizično zelo napornimi službami pa večinoma spijo manj od povprečja.

 


news.health.com

 

Raziskovalci ponujajo več možnih razlag za njihove ugotovitve: zahtevnejše službe zahtevajo daljši delovni čas in posledično ljudje ne spijo dovolj; ljudje ne morejo spati zaradi stresa v službi; fizično zahtevnejše službe povzročajo nespečnost. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj