… šoli fizično kaznovani, slabše odrežejo pri določenih kognitivnih procesih, kot sta načrtovanje in abstraktno mišljenje.

Fizično kaznovanje ima dolgoročen negativen vpliv na otrokovo inteligenco­

Foto: steadyhealth.com

Raziskovalci so primerjali dve zasebni šoli v Zahodni Afriki, sodelovalo pa je 63 otrok iz prvega in drugega razreda. V eni izmed šol so redno in javno otrok­e tepli s palico, z roko ali pa so jih ščipali, da bi dosegli disciplino. Otroci so bili lahko tako kaznovani že, če so doma pozabili svinčnik. V drugi šoli pa so otroke kaznovali z ustnim oštevanjem in drugimi nefizičnimi kaznimi.

Rezultati so pokazali, da ima nasilno okolje dolgoročne posledice na otrokovo inteligenco in njegovo sposobnost opravljati določene kognitivne procese. Čeprav razlika pri mlajših otrocih z obeh šol ni bila očitna, pa so drugošolci z nenasilne šole na testih dosegli občutno boljše rezultate. Študija kaže, da fizično kaznovanje otrok ne nauči, kako se morajo obnašati, in ne izboljša njihovega učenja.

Veliko vprašanj pa še ostaja neodgovorjenih – raziskovalce zdaj zanima, ali ima fizično kaznovanje iz dneva v dan tudi druge negativne posledice, kot so na primer laganje ali antisocialno obnašanje. Ugotoviti želijo tudi, kakšni so dolgoročni vplivi fizičnega kaznovanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj