Premierka je povedala , da bo to omogočilo delavcem, da bi več časa prebili s svojimi družinami.

Na Finskem trenutno velja enaka ureditev kot v večini držav – to pomeni 8-urni delovnik in 5-dnevni delovni teden. Najprej je že leta 2015 6-urni delovnik poskusno uvedla Švedska in izkazalo se je, da se je izboljšala produktivnost ljudi, hkrati pa tudi njihova sreča in zadovoljstvo.

Tako se je finska premierka odločila, da bodo poskusno uvedli fleksibilni delovni čas, ki bo vključeval delo le 4 dni na teden in 6 ur na dan.

34-letna Sanna Marin, ki je druga najmlajša predsednica vlade na svetu, je sicer sama mati enemu otroku. Povedala je: “Verjamem v to, da si ljudje zaslužijo preživeti več časa s svojimi družinami, ljubljenimi, za hobiji in druga področja življenja, npr. kulturo. To bi bil korak naprej za vse nas, ki delamo.”

Njen predlog je bil takoj sprejet z navdušenjem ministrice za šolstvo, ki je povedala: “Pomembno je, da finskim državljanom omogočimo, da delajo manj. Ne gre za vodenje države na ženski način, temveč da se pomaga volivcem in drži obljube.”

Sicer pa se podobni premiki dogajajo tudi po drugih razvitih državah po svetu: npr. na Japonskem so naredili velik in pogumen korak naprej, da bi izboljšali razmerje med delom in življenjem in zaposlenim ponudili 3-dnevne vikende. Rezultati so pokazali, da se je produktivnost dvignila za osupljivih 39,9 odstotkov.

PREBERITE TUDI: Zaposleni z gibljivim delovnim časom so bolj produktivni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj