Svoje korenine ima v kitajskem pogledu na vesolje, kjer vse stvari na svetu pripadajo petim osnovnim elementom (ogenj, kovina, zemlja, les, voda) in so napojene s pozitivno ali negativno energijo. Ta energija se imenuje chi, kar v dobesednem prevodu pomeni feng shui veter in voda. V praksi se feng shui nahaja nekje med znanostjo in umetnostjo in tako mojstri feng shuia delajo po različnih metodah.

Cilj feng shuija je ustvarjanje zdrave, harmonične in plodne okolice za življenje in delo, za krepitev harmonije, zdravja in blaginje ter ohranitev družine.

Dom

Pogoj za to, da je nekdo srečen in uspešen, je hiša, ki ima dober feng shui, ki je po njegovi meri in ki mu daje energijo. Vsaka hiša ima svoj značaj, svojo energijo.

Ko partnerja gradita hišo ali kupujeta stanovanje, je zadeva enostavna, če imata isto energijo. Če pa pripadata različnim skupinam, se pojavi problem, na čigavo energijo naj bo naravnana hiša oziroma stanovanje? V kitajski kulturi mora biti hiša naravnana na energijo moža oziroma družinskega očeta. Kitajci se zavedajo, da družina ni srečna, če oče ni srečen in uspešen. V zahodni kulturi se to dejstvo zanemarja ali pa ga napačno interpretirajo.


epicself.com

V tradicionalnih kulturah je dom predstavljal ženski princip, ki zaobjema kvalitete kot je živeti v harmoniji z naravo, sproščenost, notranji mir in obnova. Dom je mesto, kjer se polnimo, se regeneriramo in kjer si dovolimo, da se sprostimo. Dom je center družine, mesto, kjer se družina srečuje in izmenjuje modrost in vsakodnevne izkušnje. To je mesto, kjer si obnovimo duha, zato je izjemno pomembno, da ga začutimo, da nam je blizu.

Moderni svet je preplavljen s tehnologijo in stik z naravo in ženskim principom je že dolgo časa prekinjen. In tako kot narava izginja okoli nas, je tudi stik z elementi divjega, prvinskega v nas samih vedno bolj okrnjen. Najmočnejši način, da aktiviramo sile narave v sebi, v svojem domu in v svojem poslu, je ta, da ojačamo povezavo z naravnim svetom, ki nas obdaja.

Naš dom je sveti prostor, ki je povezan z našim telesom. Dom simbolično predstavlja nas same in je le podaljšek nas samih. Tako lahko preko težav, ki se pojavljajo v našem domu, vidimo odsev težav našega fizičnega sveta. Dom tako odseva naše interese, želje, naša prepričanja, naša oklevanja, našega duha in naše strasti. Dom je dejansko most med našim notranjim in zunanjim vesoljem.

Vhod hiše predstavlja poteze človeškega obraza. Okna predstavljajo oči in vrata so usta, skozi katera življenjska energija priteka v dom. Leva in desna stran sta kot zgornji in spodnji udi. Dnevna soba predstavlja srce, kopalnica predstavlja naša ledvica, kuhinja pa jetra. Spalnica je simbolično povezana s pljuči. Jedilnica je povezana z vranico in želodcem. Še v starem slovenskem pregovoru imamo rek, da gre ljubezen skozi želodec.

Iz tega lahko razberemo, da imajo poškodbe ali okvare na določenih delih našega doma nedvomno vpliv tudi na naše zdravje in srečo. Seveda ne moremo zatrditi, da je povezava med specifičnimi deli hiše in človeškim telesom 100 % točna, vendar pa lahko iz opazovanja ugotovimo mnogo zanimivosti.

Feng Shui je veda o tem, kako urediti zunanji svet, da podprete svoj notranji svet.

Barve doma

Mnogi pravijo, da je 80% feng shui-ja naš občutek oziroma intuicija, saj tudi če nimamo znanja feng shuja, lahko izostrimo svoj občutek za dobro počutje že s tem, da si vzamemo čas, se sprehodimo po stanovanju in preprosto sledimo svojemu počutju v prostorih. Mnogo lahko postorimo že, če prostore počistimo, se znebimo krame, poskrbimo za svež zrak, dovolj svetlobe in kar je zelo pomembno – barvitost stanovanja.


vgdgreenhouse.com

Barve so namreč eden najpomembnejših pripomočkov, s katerimi strokovnjaki za feng shui usmerjajo življenjsko energijo in blagodejno spreminjajo energijo določenih področij v stanovanju.

Najbolj pomembno je, da so barve in premazi, ki jih uporabljamo v svojem stanovanju visoko kakovostni in zdravju prijazni. Zato so JUB barve, ki temeljijo na vodni osnovi, idealne za ustvarjanje dobrega feng shuija, Barve najdemo povsod okoli sebe, v naravi, domu, pisarni, avtomobilu. Od sijoče rumene sončnice do opečnato rdečega zidu. Če se želite prepričati, kako pomembne so barve, potem se ozrite okoli sebe in si predstavljajte prostor brez barv.

V prostoru lahko barve popolnoma spremenijo izgled. Tudi, če steno prebarvate iz čiste bele na rahlo krem, boste videli, da se vzdušje prostora spreminja z vsakim potegom čopiča in je občutek v prostoru popolnoma drugačen, ko končate. Vsaka soba, ki jo ustvarimo, nam ustvarja določeno vzdušje, nekatere dajejo bolj sproščujoč, ležeren občutek druge bolj uraden, formalen občutek. Nekatere spodbujajo meditativno vzdušje, druge pa so svetle in zračne ter dajo občutek svobode in odprtosti.

Barva je ključni element pri ustvarjanju vzdušja v določeni sobi in določene barve nas vodijo v točno določena počutja.

Verjetno že veste, da so majhne sobe videti večje in prostornejše, če  jih pobarvamo s svetlimi odtenki barve, in da velike sobe izgledajo manjše in bolj domače pobarvane v temnejših barvah. Toda ali ste vedeli, da se pravzaprav lažje skoncentriramo v sobi, ki je pobarvana s temnejšimi barvami? Tudi gledano skozi zgodovino, so bile v vsakem obdobju priljubljene drugačne barve, zato se vam zelo hitro lahko zgodi, da bo stilno opremljena soba v Viktorijanskem slogu pobarvana z modernimi barvami popolnoma neharmonična, četudi bo vse ostalo pohištvo ustrezalo stilu.

Oblikovalci imajo na voljo ogromno število odtenkov, tako iz narave kot tudi umetno ustvarjenih. Ko barvamo lahko kombiniramo barve, tako da ustvarimo nove barve v nešteto različnih odtenkih. Proizvajalci različnih izdelkov od blazin do luči uporabljajo to veliko paleto. Poleg vse opreme pa morate razmisliti tudi o barvah umetnin, ki jih boste razobesili ali postavili v sobi, ki jo opremljate.


fengshuiinsideout.com

Kakšen pomen oziroma vpliv imajo posamezne barve?

  • Vhod ne sme biti v temnih barvah, temveč v toplih, saj dajejo občutek intimnosti in domačnosti.
  • Dnevna soba je prostor, kjer se največ družimo, zato naj bodo takšne tudi barve. Pri izbiri nas lahko zanese in izberemo preveč agresivne barve, učinek pa je negativen. Namesto rumene ali pomarančne barve izberite zeleno, ki potegne na rumeno. Še vedno bo živahna, a ne agresivna barva.
  • V kuhinjo se odlično podajo ognjene barve: rumena, rdeča in pomarančna. Bela barva pa prinaša svežino.
  • Nikar ne pobarvajte jedilnice v zeleno, saj boste imeli občutek sitosti, še preden boste kaj pojedli. Rumena ali pomarančna barva sta pravi izbiri, tudi rdeča je vesela barva, a je hkrati lahko vzrok preobilnega hranjena.
  • V delovnem kotičku ne sme manjkati rumena barva, saj vpliva na psihične aktivnosti in izboljšuje delovne sposobnosti. Kombinirate jo lahko z zeleno ali turkizno.
  • Rdeča barva v spalnici je vzrok za nespečnost. Naj bo raje v modrih tonih, da se boste hitro zazibali v sproščen spanec.

Kot večina stvari, ki nas obdajajo v prostoru, tudi barve vplivajo na naše dojemanje okolice ter na naše počutje. Različne barvne kombinacije povzročijo različne občutke. Lahko nas pomirjajo, razveselijo, užalostijo ali pa v nas sproščajo občutek agresivnosti. Zato je pomembno, da barve izberete premišljeno. Predvsem pa se ob prenovi in barvanju zabavajte kar se le da. Privoščite si zabavo z barvanjem, povabite prijatelje ali umirjeno ustvarjajte sami. Kakorkoli že – poskrbite, da se boste imeli kar se da lepo.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj