… finančne pomoči za nakup svežega sadja in zelenjave v osnovnih šolah. Namen ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave v prehrani otrok in mladostnikov, kar naj bi dosegli z vključevanjem šol v Shemo šolskega sadja. V šolah, ki so vključena v Shemo šolskega sadja, so šolarji deležni brezplačne oskrbe s sadjem in zelenjavo v vrednosti 6 evrov na učenca na leto. Ker pa pri nas šolam priporočamo nakup lokalno pridelanega sadja in zelenjave, hkrati krepimo tudi položaj slovenskega kmeta.

V okviru Sheme šolskega sadja se poleg razdeljevanja sadja in zelenjave namenja velik poudarek tudi spremljajočim izobraževalnim in promocijskim aktivnostim za učence, zaposlene v šoli, starše in lokalne pridelovalce. Zato smo v začetku februarja 2010 na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana za vse šole v ljubljanski regiji, ki so se vključile v Shemo šolskega sadja, kot podporo pri izvajanju omenjenih aktivnostih pripravili srečanje z izobraževanjem in izmenjavo primerov dobre prakse.

V ljubljanski zdravstveni regiji je v Shemo šolskega sadja v letu 2009/10 vključenih 85 osnovnih šol, ki so ukrepu EU na stežaj odprle vrata, saj želijo svojim učencem zagotoviti prost dostop do brezplačnega sadja in zelenjave; predvsem tistim, ki obe skupini živil sicer ne uživajo redno. Ukrep tako prispeva k zmanjšanju socialne neenakosti, prav tako pa tudi k večji ozaveščenost otrok in mladostnikov o pomenu uživanja zadostnih količin sadja in zelenjave za zdravje in posledično za večjo učno učinkovitost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj