Dejstva, da evropske ceste vsako leto zahtevajo okoli 26.000 življenj in več kot milijon poškodovanih ljudi, se morda ne zavedamo dovolj.

Vendar je število ljudi, ki so jih zaznamovale prometne nesreče, še dosti večje, saj mednje štejemo tudi družinske člane umrlih in hudo poškodovanih, njihove sorodnike, prijatelje, sodelavce, znance … Prometna nesreča je vedno nepričakovana, zgodi se hipoma, ljudje nanjo nismo pripravljeni. Za vse udeležene in njihove najbližje predstavlja šok in travmatično izkušnjo. Življenjska pot se v trenutku spremeni. Ob izgubi ljubljenega nastane praznina. In nato se začnejo nepričakovani, zapleteni postopki sodstva, zdravstva, odškodnin itd., za katere številni, dokler se nesreča ne zgodi, sploh ne vedo, da obstajajo.

V ta namen je bila vpeljana tudi Direktiva EU o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, ki je Slovenija žal še ni implementirala. Zavod Varna pot je član Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, zato so se pridružili kampanji “Making Victims’ Rights a Reality” in si želijo, da bi direktiva čim prej zaživela tudi pri nas.

PREBERITE TUDI:   Kako prepoznati škodljivo osebo, še preden razkrije svoj obraz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj