Kaj so, za koga so primerni in kako jih uporabljati

Če ste tudi ve med tistimi, ki so doslej mirno ignorirale encimske pilinge (ali pa celo niste slišale za njih), niste edine. Medtem, ko smo sprva vse uporabljale mehanske pilinge (torej tiste z zrnci), saj drug(ačn)ih sploh ni bilo na voljo, so potem prišle (alfa, beta in poli) hidroksi kisline, s katerimi sem vas že daljnega leta 2003 začela seznanjati na Planetu Lepote.

Dandanes je redkokatera, ki še ne bi poznala vseh prednosti delovanja hidroksi kislin – bolj malo pa jih pozna encimske pilinge. A tako, kot dobri stari urei, ki jo je zasenčila hialuronska kislina, jim s tem delamo veliko krivico. In nenazadnje – če nikakor niste uspele najti izdelka s hidroksi kislinami, ki bi vam ustrezal, potem je encimski piling skoraj zagotovo prava odločitev za vas, še zlasti, če imate občutljivo kožo.

PREBERITE TUDI: Osnovna nega obraza

Kaj so encimski pilingi?

Encimski pilingi, so, tako kot tudi hidroksi kisline, kemični pilingi, ki na nemehanski način odstranjujejo odmrle celice s kože, da je ta bolj sveža, gladka, sijoča in mladostna ter da lažje in bolje vpija negovalne izdelke, ki jih nato nanašamo. Namenjeni so torej luščenju kože in večina je pridobljenih iz ekstraktov sadja. Delujejo tako, da razgradijo keratin na površini kože, da se odstranijo odmrle celice.

Najpogosteje se uporabljajo encimi, pridobljeni iz papaje (papain), ananasa, kivija (bromelain) in buče (v tem primeru gre za vrsto bakterij, imenovanih Bacillus).

Prednosti pred hidroksi kislinami

Njihova prednost pred kislinami je predvsem tem, da so:

  • veliko nežnejši od kislin;
  • z njimi ne morete pretiravati (v smislu da bi izbrale premočne ali jih pustile na koži predolgo, kot se kaj hitro lahko zgodi pri kislinah);

Zato če imate občutljivo, tanko kožo, ki pogosto reagira na kozmetične izdelke z rdečico, ekcemi in alergijami, potem so encimski pilingi vsekakor nekaj, kar morate preizkusiti.

Sama sem jih zares odkrila (v smislu, da se mi jih začela uporabljati – da obstajajo, vem že dolgo, saj sem jih že od začetka obstoja Planeta Lepote priporočala uporabnicam na forumu) šele pred nekaj leti, ko sem v tujini kupila svojega prvega, ki sem ga priporočila tudi v Top 5 izdelkov. In ko sem prvič uporabila tistega prvega, sem začela redno kupovati.

PREBERITE TUDI: Alfa in beta hidroksi kisline in kako delujejo na kožo

Danes, ko vem o negi in delovanju kože veliko več kot pred 20 leti, ko sem se šele začela podajati v področje lepote in nege, vem, da sem z uporabo hidroksi kislin začela mnogo prezgodaj ter jih uporabljala prepogosto. Brez lastnega znanja sem pač poslušala nasvete kozmetičark, kar je bila napaka – 20-nekaj-letna koža pač še ne potrebuje tako intenzivnega in pogostega luščenja, saj se sama še zelo dobro obnavlja. Povsem dovolj bi bil blag encimski piling enkrat tedensko, ne pa 10 % do 12 % kislinski serumi skoraj vsak dan.

Kako pogosto luščiti kožo?

Načeloma velja zelo preprosto pravilo: starejša, debelejša in bolj mastna kot je naša koža, pogosteje in intenzivneje jo lahko luščimo – ter mlajša, tanjša in bolj suha kot je, redkeje. Če je torej vaša koža mastna in debela, lahko mirno uporabljate izdelke s hidroksi kislinami, če pa se boste določile za encimski piling, bo uporaba nekje dvakrat tedensko, torej na 3 dni, ravno pravšnja – seveda pa morate same preizkusiti, kaj vam ustreza, saj je vsaka koža drugačna.

Če je vaša koža suha, tanka in ste stare do nekje 30, potem bo uporaba enkrat tedensko dovolj. Pri tovrstnih zadevah gre za ‘preizkusi in boš videla’, saj je vsaka koža drugačna in reagira drugače, zato mora vsak sam zase ugotoviti, kako pogosto in na kateri način mu uporaba najbolj ustreza oz. daje najboljše rezultate.

Sama sem imela od nekdaj izjemno tanko in celo suho kožo in medtem, ko sicer ne morem trditi, da bi bila moja koža danes drugačna, če ne bi prezgodaj pretiravala z uporabo izdelkov s hidroksi kislinami, saj ne morem primerjati s svojo kožo brez uporabe, pa intuitivno čutim in glede na delovanje kože vem, da bi bilo tako bolje.

PREBERITE TUDI: Akne, mozolji – kako se jih znebiti?

Primerni za obraz in telo

Zadnja leta encimske pilinge uporabljam predvsem za telo, da ohranjam kožo mehko, gladko in sijočo. Uporabim jih tako, da nekje enkrat na teden do dvakrat na mesec namesto gela za prhanje kožo po celem telesu namažem z encimskim pilingom, nato še nežno zmasiram s piling rokavicami za prhanje. Mirno lahko rečem, da tako nežne, mehke in gladke kože kot po t(ak)em pilingu še nikoli nisem imela – ne po uporabi krem in losjonov s hidroksi kislinami, ne po klasičnih mehanskih pilingih. To mi potrjujejo tudi komplimenti, ki jih pogosto dobim glede kože.

Kar se tiče obraza, imam obdobja: nekaj časa uporabljam salicilno kislino; potem mandelično; nato preidem na azelaično; in s te na encimske pilinge v kombinaciji z uporabo električne ščetke za obraz. Nekako kot začutim, da mi v danem trenutku oz. obdobju najbolj ustreza, nikoli pa tovrstnih izdelkov ne uporabim vsak dan, temveč po občutku – rekla bi, da nekje trikrat tedensko. Na sploh sem ugotovila, da je dobro poslušati svoje občutke in opazovati reakcije in stanje svoje kože, saj tako dosežemo najbolj optimalno uporabo zase in tudi najboljše rezultate.

Ko sem v zgodnjih dvajsetih redno uporabljala kisline, sem prav čutila, d ami ne paše, a sem vseeno sledila ‘pravilom’ oz. navodilom, ki so mi jih dali. Danes tega ne počnem več – smo si preveč različni, da bi en način (ali izdelek) deloval za vse na enak način.

Kako uporabljati encimske pilinge?

Encimski pilingi so praviloma v obliki prahu (te vam tudi najbolj priporočam, saj vprašanje, kako je z učinkovitostjo tistih, ki se nahajajo v ‘mokrih’ izdelkih – njihova aktivnost je namreč precej omejena glede na vlago, temperaturo, pH …), ki se ga zmeša z vodo, da nastane prijetna pena. S tem se encime tudi aktivira in se peno takoj nanese na kožo ter nežno masira. Če je vaša koža mlada, suha in tanka, bo dovolj nežna, 30-sekundna masaža z dlanmi; če pa je starejša, bolj debela in mastna, pa lahko kombinirate z malce mehanskega pilinga – sama v ta namen, kot omenjeno, uporabim električno ščetko za obraz in kože je po uporabi naravnost neverjetna: mehka, gladka, sijoča in mladostna.

PREBERITE TUDI: Luščenje kože: kateri piling, kdaj, kako pogosto?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj