Študijo so izvedli po telefonu, v njej pa so sodelovale 1103 avstralske ženske, stare med 18 in 45 let. 34 % anketirank je priznalo, da so v času zadnje nosečnosti uživale alkohol, 32 % pa jih je dejalo, da ga nameravajo tudi med morebitno naslednjo nosečnostjo. Približno 93 % anketirank se je zavedalo, da lahko uživanje alkohola škodljivo vpliva na plod in 81 % se jih je strinjalo, da nosečnice ne bi smele piti alkoholnih pijač.

Ena od treh nosečnic uživa alkohol­


Pediatri so potrdili, da uživanje alkohola v zgodnji nosečnosti lahko povzroči razne defekte na plodu, kasneje v nosečnosti pa zavira razvoj možganov. To pomeni, da ni nobene zdrave ali priporočljive količine, ki bi jo nosečnice lahko zaužile brez negativnih vplivov na plod, ter da pitje v zgodnji nosečnosti lahko povzroči najsla­bše možne posledice. Popolna abstinenca v času nosečnosti je edina in najbolj varna opcija, da se izognejo neželenim učinkom na nerojenega otroka. Količina alkohola v materini krvi je namreč enaka količini alkohola v plodu.

Problem se pojavi predvsem takrat, kadar gre za nenačrtovano nosečnost in ženske uživajo alkohol, ker še ne vedo, da so noseče. Če je bilo uživanje alkohola v zelo majhnih količinah, potem plod najverjetneje ni utrpel posledic, a garancije ni.

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj