Skrb za okolje je za marsikoga postala prioriteta, tudi ko govorimo o modi. Oblikovalci in blagovne znamke vse več uporabljajo besedo eko – toda kaj to pravzaprav pomeni? Ekološka moda se vrti okrog izdelave oblačil, ki upoštevajo skrb za okolje, zdravje svojih strank in delavne pogoje ljudi, ki ta oblačila izdelujejo.

Eko oblačila:

  • so narejena iz organskih surovim materialov, kot je brez pesticidov vzgojen bombaž ali svila iz žuželk, ki se hranijo izključno z organskimi drevesi;
  • ne vsebujejo škodljivih kemikalij in belil;
  • so pogosto narejena iz recikliranih in ponovno uporabljenih materialov, visoko kakovostna oblačila pa so lahko izdelana tudi iz oblačil iz druge roke ali celo iz recikliranih plastenk;
  • so narejena za daljše trajanje in jih lahko zelo dolgo nosimo;
  • izhajajo iz poštene trgovine – ljudje, ki jih izdelujejo, so pošteno plačani in imajo dostojne delovne pogoje.

Ekologija v visoki modi

Stella McCartney

eko_moda_stella_mccartney
Stella McCartney

Ena od resničnih pionirk “eko-šika” dokazuje, da je tudi visoka moda lahko pravična, ne da bi za to žrtvovali slog. Stella McCartney je zagovornica živali, zato uporablja alternative živalskim proizvodom, vsi njeni modni dodatki pa so izdelani striktno brez krutosti do živali.

eko_moda_stella_mccartney_1
Stella McCartney

Eko filozofija pa se ne konča tu, McCartney je lansirala organsko kolekcijo z alternativnimi materiali in novim dizajnom. Organske in okolju prijazne materiale pa uporablja tudi pri džinsu, modnih dodatkih, kolekciji Adidas in kolekcijah perila.

eko_moda_stella_mccartney_2
Stella McCartney

Na njeni spletni strani www.stellamccartney.com pa najdemo celo napotke za bolj ekološko osveščen vsakdan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj