Povezava telesa in čustvovanja že dolgo ni bila deležna tolikšne pozornosti kot ob pojavu tehnike EFT. EFT je kratica za ‘Emotional Freedom Technique’, kar bi v slovenščino prevedli kot ‘tehnika čustvenega osvobajanja’. Njen avtor Gary Craig je ni nikoli oglaševal in vendar je brezplačni priročnik, ki je velikem številu svetovnih jezikov dostopen na internetu (tudi v slovenščini), postal velika uspešnica. Bolj downloadana so bila samo še Microsoftova navodila za uporabnike. In vse to brez reklame. Dober glas še vedno seže v deveto vas. In ta glas je ponesel novico o obstoju tehnike, ki je izredno enostavna ter presenetljivo učinkovita, po celem svetu.

Osnovni princip EFTja

EFT je zasnovana na starodavnih načelih akupunkture, je enostaven postopek s tapkanjem, ki nežno prestrukturira energetski sistem telesa brez bolečega zbadanja. Osnovno vodilo EFTja je, da je motnja v energetskem pretoku vzrok za vsa negativna čustvena stanja. Za razliko od drugih metod EFT vključuje negativni čustveni element in se loteva nerazrešenih čustvenih težav kot verjetnega vzroka telesne bolezni, psiholoških motenj in omejene osebne uspešnosti. Ob misli na neko negativno čustveno stanje (npr. strah pred javnim nastopanjem) tapkamo na točno določene akupresurne točke (aku-točke) na telesu. Rezultati v smislu nižanja čustvene intenzivnosti, so vidni veliko prej, kot pri tradicionalnih oblikah različnih vrst psihoterapij. Zakaj pride to tega, si bomo bolj natačno pogledali sedaj.

Povezava možganov in  čustev

Pred 5000 leti so Kitajci odkrili kompleksen sistem energetskih tokov v človeškem telesu. Poimenovali so jih meridiani, ki so še danes osnova vzhodne medicine. Na telesu imamo 360 aku-točk, ki so razporejene na meridianih in to so mesta za zdravljenje z akupunkturo ali akupresuro. Dobeseden prevod za ‘točko’ v kitajskem jeziku je ‘odprtina’, ‘okno’, v angleščini ‘hollow’. Aku-točke so torej okna za vstop v energijski sistem človeka.

eft_tehnika

Ob preučevanju človeškega telesa so namreč odkrili, da imajo področja, kjer se nahajajo aku-točke, nižji električni upor v primerjavi z ostalimi deli kože. Istočasno imajo večje število receptorjev, ki so občutljivi na mehansko stimulacijo. Nekatere aku-točke so direktno vezane na določena podočja v možganih, ki so povezana s čustvi (te uporablja tehnika EFT). Elektromagnetne lastnosti aku-točk lahko aktiviramo s tapkanjem, masažo, pritiskom, toploto …

Vloga tapkanja

Torej tapkanje na določene aku-točke, ki so vezane na dele možganov, ki so odgovorni za čustvovanje, povzroči, da se intenzivnost doživljanja določenega negativnega čustvenega stanja niža in na koncu izniči. Kajti stimulacija aku-točk v povezavi z mentalno aktivnostjo (pozorni smo na specifični dogodek, ki je nosilec negativnega čustvenega stanja), rezultira v povezavi med nevrologijo telesa ter našimi čustvi in takojšnji spremembi elektrokemičnega stanja možganov. Posledica le-tega je nevtralizacija negativnih čustvenih stanj.
Spomin in izkušnja ostaneta, naša čustvena reakcija pa ni več vezana na nju. Od tod tudi ime ‘tehnika čustvenega osvobajanja’.

Področja uporabe

V osnovi se je EFT uporabljal za zdravljenje fobij. S časom se je izkazalo, da pomaga pri širokem spektru človeškega čustvovanja. Področja, kjer je EFT zelo učinkovit, so:

  • Negativna čustvena stanja kot so različni strahovi, jeza, stres, nervoza, žalost, krivda ,… Visoko stopnjo uspešnosti ima pri odpravljanju PTSDja.
  • Bolečine in fizične težave v primerih, ki so največkrat vezani na vzroke čustvenega izvora.
  • Hujšanje je veliko bolj zapleten proces kot le sledenje dietam. Z EFTjem omilimo željo po določeni vrsti hrane in čustveno prenajedanje.
  • Dosežki in graditvev osebne uspešnosti v smislu prepoznavanja in odpravljanja omejujočih prepričanj, nizke samopodobe, prebujanja in spodbujanja osebnih potencialov. Vsi ti elementi vplivajo na različna področja v našem življenju (poslovni svet, šport, javno nastopanje, ustvarjalne blokade …).
  • Izredno uspešno se uporablja pri odpravljanju kompleksnejših težav kot so motnje hranjenja, depresija … Ob tem bi rada opozorila, da se je v primeru kompleksnejših težav potrebno obrniti za pomoč k strokovnjakom (psihoterapevtom). Ob tem je EFT en od zelo učinkovitih pripomočkov za lajšanje težav.

Najboljše rešitve v življenju so enostavne.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj