… upadanje kognitivnih sposobnosti. Nova raziskava, opravljena na tehnološkem inštitutu v Georgiji, pa je dala še eno presenetljivo odkritje: dvigovanje uteži oz. trening s težo izboljša spomin! Zadostuje pa celo že borih 20 minut intenzivnega treninga dvigovanja uteži, kar za 10 odstotkov izboljša epizodični spomin, poznan tudi kot dolgoročni spomin preteklih dogodkov.

To pa ni prva raziskava, ki je pokazala, da ima gibanje pozitiven vpliv na spomin – a pretekle raziskave so bile opravljene z aerobnimi vadbami kot je npr. tek. V tej pa so udeleženci dvigovali uteži in sicer le enkrat dva dni pred testiranjem. Pred dvigovanjem uteži so morali pregledati in si čim bolj zapomniti 90 fotografij, ki so bile razdeljene na pozitivne, negativne in nevtralne. Nato so morali delati vaje za noge na fitnes napravi: prva polovica je stegovala noge na maksimalni teži, ki so jo še zmogli, 50 ponovitev, kontrolna skupina pa je le sedela na napravi in dovolila, da jim je naprava premikala noge – torej niso uporabljali, napenjali svojih mišic.

Tekom treninga oz. sedenja so jim izmerili srčni utrip, krvni tlak in nevrotransmitorje, povezane s stresom, nato so se po 48 urah vrnili v laboratorij, pregledali še 180 slik (90 iz prve serije in 90 novih). Skupina, ki je telovadila, se je spomnila 60 odstotkov slik, skupina, ki ni, pa le 50 odstotkov. "Naša raziskava je pokazala, da ljudem ni treba nameniti ogromne količine časa za to, da spodbudijo svoje možgane," so povedali raziskovalci. Dodali so še, da to velja za kakršenkoli trening s težo.

V članku 22 razlogov za redno gibanje pa si lahko preberete vse razloge, zakaj nam gibanje tako zelo koristi!

Ali kaj treniraš s težo?

Foto: womenshealthmag.com

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj