… zagon, da čimprej rešijo situacijo. Lahko pa začnejo slabše delovati, zaradi preobremenjenosti in skrbi. Noben od teh odgovorov ni idealen, saj je pretirano delovanje nagnjeno k izgorelosti, medtem ko se lahko tistega, ki odpove, loti depresija in druge psihične težave povezane s stresom.

In ko se premalo in preveč odzivata na isto stresno situacijo, lahko to v odnosu povzroči veliko napetosti  Če ena oseba obravnava vse podrobnosti, medtem ko je druga oseba odpovedala, grozi, da bo ustvarila dinamiko, v kateri bo ena oseba postala zamerljiva pri opravljanju vsega dela, medtem ko se druga oseba počuti izključeno iz procesa.

Kako obvladati odziv na stres

Če se zaradi stresa znajdete v enem od teh vzorcev, lahko uporabite naslednje 3 strategije.

Upoštevajte svoje sprožilce

Prvi korak pri obvladovanju stresa je prepoznavanje sprožilcev . Sprožilci so lahko notranji ali zunanji. Nekateri zunanji sprožilci vključujejo velike življenjske spremembe, dejavnike v vašem okolju, nepredvidljive dogodke, težave na delovnem mestu, družbena vprašanja in travmatične dogodke. Notranji sprožilci so lahko vaši strahovi, občutki negotovosti in neodločnosti ter pomanjkanje nadzora nad vašo situacijo, pa tudi obvladovanje lastnih pričakovanj.

Dihajte

Dihalne vaje lahko pomagajo telesu, da se počuti sproščeno, tudi če ste vse prej kot to. Prav tako vam ne vzamejo veliko časa v dnevu, kar pomeni, da so lahko hitra tehnika, ki vam pomaga olajšati napetost v posebej stresnem času.

Ponastavite svoja pričakovanja

Včasih je zmanjšanje stresa lahko tako preprosto, kot prilagoditi svoja pričakovanja. Če ste preveč obremenjeni z vsako podrobnostjo, ponovno ocenite, kaj počnete, da ugotovite, kaj je nujno in kaj je mogoče spremeniti ali odpraviti. Roki se lahko premaknejo, projekti se lahko spremenijo, manj kritične prednostne naloge pa se lahko pogosto odpravijo ali prenesejo.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj