Avstrija

Avstrija je napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V začetku maja bodo v Avstriji, kjer so ukrepe začeli rahljati po velikonočnih praznikih, odprli trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Pri tem bo treba nositi zaščito za usta in nos ter upoštevati varnostno razdaljo enega metra.

Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše. Začel se bo tudi pouk v šolah. 4. maja bodo lahko v srednjih šolah in gimnazijah začeli priprave na maturo in zaključne izpite. 15. maja pa se bodo lahko v šole vrnili tudi drugi otroci in dijaki, je napovedal kancler Sebastian Kurz.

Zavzel se je tudi za postopno odpiranje meja za turiste. Glede tega so po njegovih besedah v stikih z državami, ki so podobno uspešne pri spopadanju z novim koronavirusom kot Avstrija.

Italija

Spopad z epidemijo vse bolje uspeva tudi Italiji, kjer vztrajno upada število trenutno okuženih z novim koronavirusom. Premier Giuseppe Conte je poudaril, da se zaveda, da so številni ljudje že izčrpani zaradi številnih omejitev ter da gospodarstvo zelo trpi. A prehod na t. i. drugo fazo je po njegovih besedah treba dobro pripraviti. Izvajati naj bi ga začeli 4. maja.

PREBERITE TUDI: Test za korona virus nezanesljiv: polovica je lažno pozitivnih (+ nekaj prikrivanih dejstev)

ZDA

Zelo neučakani glede odpravljanja omejitev so v ZDA, kjer so določena podjetja začela znova zaganjati proizvodnjo, nekaj držav pa je že odpravilo ali napovedalo postopno odpravo ukrepov družbenega distanciranja zaradi pandemije novega koronavirusa.

V ZDA so doslej potrdili 789.000 okužb, zaradi covida-19 je umrlo 42.500 ljudi. Spodbudne novice prihajajo iz najhuje prizade zvezne države New Yorka, kjer je število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19 v ponedeljek nazadovalo z nedeljskih 507 na 478, kar je najmanj od začetka aprila.

Tudi v luči koronavirusa je sicer ameriški predsednik Donald Trump pretekli ponedeljek sporočil, da bo podpisal izvršni ukaz za začasno zaustavitev priseljevanja v ZDA. Podrobnosti še ni predstavil, šlo pa naj bi za potrebo po zaščiti delovnih mest ameriških državljanov.

Prav iz ZDA je pretekli ponedeljek prišla tudi novica, da je cena za ameriško nafto z dobavnim rokom maja zaradi šibkega povpraševanja, ki vodi h kopičenju zalog, prvič v zgodovini zdrsnila v negativno območje. Na borznih trgih tako s tem povezano prevladuje močan pesimizem.

Drugod po svetu

Pesimistični so tudi podatki glede lakote po svetu, ki bi jo lahko pandemija le še poslabšala. Konec leta 2019 je akutno pomanjkanje hrane, ki je ogrožalo njihovo življenje, trpelo 135 milijonov ljudi v 55 državah po svetu.

Pomemben davek je širjenje koronavirusa terjalo tudi na šolanju, ki v veliki meri poteka na daljavo. Trenutno se po vsem svetu na ta način izobražuje 1,5 milijarde učencev, dijakov in študentov v 191 državah, je danes sporočila Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

A kot so ob tem opozorili, približno 826 milijonov učencev in študentov, ki zaradi pandemije covida-19 ne smejo v šolo ali na fakulteto, doma nima računalnika. Poleg tega 43 odstotkov oziroma 706 milijonov tistih, ki so zaradi covida-19 doma, nima interneta.

Države sicer glede odpiranja šol sprejemajo različne ukrepe. Na Norveškem so danes šole odprle vrata za učence prvih štirih razredov, je pa vlada za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov. Na Hrvaškem matura bo, a brez učne snovi iz drugega ocenjevalnega obdobja četrtega letnika.

V Grčiji državo medtem skrbi širjenje novega koronavirusa med migranti, ki jih je v državi okoli 100.000. Potem ko so okužbe odkrili v dveh begunskih taboriščih na celini, so po novem virus potrdili tudi pri kar 150 od 470 stanovalcev hotela, ki gosti migrante, na Peloponezu. Za hotel so odredili karanteno, ki sicer trenutno velja za vsa begunska taborišča v državi.

Odpovedi dogodkov

Zaradi pandemije so bili odpovedani ali prestavljeni že nešteti dogodki in ta val se še nadaljuje. Novi koronavirus je tako odnesel še letošnji Oktoberfest, odpovedali so tudi tek pred biki v španski Pamploni. Papež Frančišek je že v ponedeljek za leto dni preložil svetovni dan mladih in svetovno srečanje družin, ki bosta tako potekala leta 2023 in 2022.

PREBERITE TUDI: Koronavirus: če ste se cepili za gripo, ste še posebej v nevarnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj