Tudi z zavidljivo višino, s krasnim krilom in čevlji vas bo drža izdala ali naredila postavnejšo. Če ne želite biti podobne starejši generaciji, ki jo je upodobil Klimt, lahko naredite marsikaj, da preprečite slabo držo.

Klimt

Problem se pojavi že v rani mladosti, ko deklicam začno rasti prsi in jih s potiskanjem ramen želijo skriti. Slaba drža v prsnem delu hrbtenice se tako prične že zgodaj. Morda o svoji drži niste nikoli niti razmišljali ali pa menite, da je z njo vse v najlepšem redu. Vendar vam omenjeni varnostni ukrepi in vaje, predstavljene v nadaljevanju, ne bodo škodili. Že s pravim položajem telesa ob vsakdanjih opravilih, kot je npr. vožnja avtomobila in nošenje težkih nakupovalnih vreč, se lahko izognemo preobremenjevanju hrbtenice in s tem slabšanju same drže. Poglejmo, kako.

Stoja

Ni dovolj, da so ramena potisnjena le nazaj, ampak jih poravnajte še malce navzdol, kot da bi želeli podaljšati vrat. Kolena naj ne bodo popolnoma iztegnjena, ampak jih malce pokrčite in težo telesa razporedite enakomerna na obe nogi.

Sedenje

Če imate sedeče delo, poskrbite za pravilno sedišče ali si nabavite terapevtsko žogo, ki vam bo nudila tudi nenehno gibanje. Trgovci bi vam morali prodati pravilno velikost le-te, vendar vseeno ne pozabite, da morajo biti stopala prosto na podlagi in kot v kolku malo čez 90 stopinj. Sicer pa  večkrat vstanite in se sprehodite po prostoru, še posebej, če sedite pred računalnikom.

Hoja

Izogibajte se potiskanju glave naprej, saj bo izgledalo precej smešno. Mahanje z rokami prav tako ne pride v poštev, razen če imate v rokah palice in izvajate prijetno nordijsko hojo.

PREBERITE TUDI: Slaba drža pospešuje staranje in pušča trajne posledice na zdravju

Nošenje predmetov

Preden karkoli dvignete, bodite pozorni, da aktivirate globoke mišice trupa, nato predmet postavite predse in v neposredno bližino trupa. Vedno poskušajte dvigovati z ravno hrbtenico in pokrčenimi koleni. Če je nakupljeno blago težko, ga razporedite v dve enakomerno težki vrečki, da vas ne vleče le na eno stran in bi bili primorani hoditi z nagibom. Če prenašate težko torbico, premislite, na katero ramo jo boste obesile. Morda ne bi bilo slabo zamenjati jo za poštarsko ali jo menjaje postavljati na obe rami. Dolgotrajna nošnja na isti strani se lahko še kako pozna. V primeru že nastalih težav pa posezite kar po nahrbtniku, ki minimalno otežuje hrbtenico.

Vožnja

Ko vozite avto, si sedež nastavite v takšni dolžini od stopalk, da pritisk na pedala ne bo obremenjeval celotne noge. Zadnjico potisnite proti sedežu in se vzravnajte. Če opazujete mlajše voznike, lahko vidite, da njihov nagib na desno proti menjalniku prav gotovo prinaša bolečine v vratu in ne modernega videza, ki ga želijo oni.

Vožnja avtomobila

PREBERITE TUDI: Lepa drža je tudi del bontona in prvega vtisa

Spanje

Če ste navajeni na visoke blazine, jih postopoma zamenjajte za nižje. Ste že poskusili pirino različico, ki daje oporo vratu? Morda bi jo lahko kljub dvomom preizkusili. Spanje na hrbtu, ki ga nekateri opisujejo kot počivanje mrliča, je priporočljivejše od trebušnega, vendar vsakdo zamenja položaj med spanjem tudi do 50-krat.

V kolikor ste posegli po t. i. stezniku, ga dopolnite z izvajanjem vaj, ki bodo okrepile mišice okrog lopatic in posledično poravnale ramena tja, kamor sodijo.

Vaje, ki vas naredijo postavnejše

Leže na trebuhu

Glava je podaljšek hrbtenice in jo položite na čelo. Roki sta ob telesu. Najprej dvignite ramena in šele zatem dlani tako, da bosta roki nad podlago. Zadržite nekaj sek. in spustite.

Vaja leže na trebuhu

Vajo, kot tudi vse naslednje, naredite od 5-krat do 10-krat in število ponovitev stopnjujte postopoma.

Obe roki dajte za glavo in dvignite komolca. Zadržite nekaj sekund.

Vaja leže dvig komolcev

Roki iztegnite nad glavo v obliki črke V in najprej dvignite eno roko, nato drugo, čez čas lahko dvigujete obe hkrati s tem, da glava ves čas počiva na podlagi.

Vaja leže izteg rok

Vaje s terapevtskim trakom

Terapevtski trak lahko poiščete v vseh trgovinah z medicinskimi pripomočki. Po težavnosti se vrstijo od najlažje rumene, preko rdeče, zelene in modre.

Pri vsaki naslednji vaji najprej poravnajte ramena nazaj in navzdol, da začutite mišice okrog lopatice. Obe roki sta v komolcih ob telesu in tam tudi ostaneta ves čas. Dlani gresta narazen le do koder vam omogoča naravna gibljivost v ramenskem sklepu.

Vaja s trakom - komolca ob telesu

Vaja s trakom - komolca ob telesu

Roki sta rahlo pokrčeni in trak potisnemo nazaj, pri čemer se s telesom ne nagibamo naprej.

Vaja s trakom - nazaj

Z eno nogo stopimo na trak, komolca sta rahlo pokrčena in roki enakomerno dvignemo v obliki črke V približno do višine prsi in jih počasi spuščamo nazaj. Palca dvignemo navzgor kot pri štopanju.

Vaja s trakom - V

Če ste ugotovili, da so ukrepi potrebni tudi pri vas, ne pozabite, da se bodo učinki vaj poznali šele po redni (3 do 5 krat) tedenski vadbi.

Ker so razprodaje že v polnem zamahu in boste oblekle in obule nekaj mikavnega, ne pozabite dvigniti glavo in potisniti ramena nazaj. Popoln izgled je neizbežen!


Res je, da obleka naredi človeka … a tudi človek jo mora znati
nositi. Lepa drža je ključnega pomena za samozavesten videz.

PREBERITE TUDI: Nepravilna drža – ko te uniči tisto, brez česar ne moreš delati

3 KOMENTARJI

  1. Meni je pa ”mrtvi dvig” ful dobra vaja za hrbet in mi je tudi precej pomagala pri drži.
    Petra, super članek, lepo nazorno prikazan!

  2. Moram se oglasit, da pohvalim članek. Fantastično. Drža je moja hiba že od pamtiveka in takole nazorno prikazane vaje predstavljajo konec mojim izgovorom. Po terapevtski trak in migat. Hvala za odličen članek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj