… kot individualna terapija, ko gre za doseganje popolne remisije bolezni, je pokazala prva tovrstna primerjalna študija.

V raziskavi je sodelovalo 121 moških in ženskih bolnikov z anoreksijo, ki so bili stari od 12 do 18 let. Klinični zdravnik pri družinski terapiji starše nauči, kako lahko zagotovijo, da njihov otrok pojé zadosti in ne pretirava z gibanjem. Pri individualni terapiji pa se terapevt osredotoči na reševanje pacientovih čustvenih težav, pri čemer je družina vključena minimalno.

Raziskovalci so ocenili zdravje vsakega pacienta na začetku in koncu enoletnega zdravljenja, nato pa še po šestih in dvanajstih mesecih po terapiji. Po koncu študije je bilo ozdravljenih 49,3 % pacientov, ki so sodelovali z družino, in 23 % tistih, ki so imeli individualno psihoterapijo. Oba načina zdravljenja pa sta bila enako učinkovita pri doseganju delne ozdravitve. Zato so avtorji raziskave prepričani, da je v prvi vrsti boljše zdravljenje s podporo družine, a ker je individualna terapija nekaterim posameznikom bolj pomagala, bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo zdravnikom pomagale ugotoviti, katera terapija je primernejša za določenega posameznika.

Študija sicer ni pokazala, zakaj točno je družinska terapija bolj učinkovita, a raziskovalci menijo, da je razlog za to bolj direkten pristop. S spreminjanjem vedenja anoreksičnih bolnikov in njihovih vzorcev prehranjevanja se prekine tudi njihov način mišljenja. Pred začetkom raziskave so predvidevali, da bo individualna psihoterapija uspešnejša pri doseganju dolgoročnih učinkov, saj poskuša rešiti probleme, ki sprožajo anoreksijo, a tega študija ni potrdila. Prav tako se za razliko od hospitalizacije pri tej vrsti zdravljenja bolniki naučijo jesti dovolj v svojem okolju in ne doživijo šoka ob spremembi okolja.

Anoreksija nervosa je bolezen, ki ogroža življenje, in zares presenetljivo je, kako malo informacij imamo glede tega, kako jo zdraviti. Avtorji raziskave upajo, da bodo rezultati spodbudili vse, ki zdravijo anoreksijo, da bi se naučili uporabljati družinsko terapijo.

­Več o motnjah hranjenja

(Naslovnica: unic77.blogspot.com)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj