Na inštitutu Karolinska Institutet na Švedskem so preučili skupino kar 2818 pacientk z rakom dojke in 3111 žensk v kontrolni skupini, da bi ugotovili morebitno povezavo med telesno težo v otroštvu in nastankom tumorjev. Ugotovili so, da so bile deklice, ki so bile pri sedmih letih starosti večje in ne presuhe, manj podvržene kasnejšemu nastanku raka dojk. Seveda je nastanek raka dojk povezan še z mnogimi drugimi faktorji kot npr. starost, ko pri ženski nastopi mena, ITM v odrasli dobi in gostota dojk.

Velikost deklic pri starosti sedem let je poleg tega vplivala tudi na določene karakteristike tumorjev, še zlasti status estrogenskih receptorjev. Večja velikost pri sedmih letih deklic je imela še posebej zaščitno delovanje proti negativnim tumorjem estrogenskih receptorjev, ki imajo precej slabšo prognozo.

To, v katero velikost sodi deklica, so raziskovalci ugotovili tako, da so s pomočjo računalniškega programa deklice razvrstili na devet skupin kar se tiče velikosti in debelosti; od zelo suhih (S1) do zelo debelih (S9), ženske pa so potem izbrale tip, kakšne so bile kot deklice na podlagi svojih spominov. In pokazalo se je, da lahko večja velikost in teža deklic v otroški dobi zmanjša nevarnost za nastanek raka dojk, kar je v nasprotju s težo v drugih dobah; velika porodna teža in v odrasli dobi namreč deluje ravno nasprotno, torej poveča nevarnost za nastnek raka dojk.

Raziskava je bila objavljena v časniku Breast
Cancer Research.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj