Dr. Gabor Maté je eden najbolj cenjenih strokovnjakov na področju psihologije odvisnosti na svetu. Njegova radikalna odkritja, ki temeljijo na desetletjih dela z bolniki, ki jih pestita huda odvisnost od drog in duševna bolezen, spreminjajo pogled na celoten človeški razvoj.

Gabor Maté v nagrajeni sodobni klasiki “In The Realm Of The Hungry Ghosts – Close Encounters With Addiction” celostno in sočutno obravnava odvisnost od alkohola, drog, seksa, denarja oz. česarkoli, s čimer ljudje uničujejo sami sebe. Zasvojenosti ne predstavi kot ločenega pojava, omejenega na peščico slaboumnih, temveč kot kontinuum, ki poteka skozi našo družbo (in jo celo podpira); ne kot medicinsko “stanje”, temveč kot rezultat zapletenega prepletanja osebne zgodovine, čustvenega razvoja in možganske kemije.

Knjiga, v kateri so zbrane najsodobnejše raziskave z vsega sveta, se izogiba enostavnim sredstvom za samopomoč in namesto tega spodbuja razumevanje samega sebe kot prvi ključ do ozdravitve in dobrega počutja. Knjiga, ki združuje osebne zgodbe in znanost s pozitivnimi rešitvami ter je napisana v prikupni prozi, je obvezno branje, ki bo spremenilo vaš pogled na sebe, druge in svet.

Spodaj si lahko preberete pomemben zapis iz knjige:

“Otrok lahko čustveno trpi tudi, če je starš fizično prisoten, vendar čustveno nedostopen. Tudi odrasli poznamo tovrstno bolečino, ko je nekdo, ki nam je pomemben, telesno prisoten, a psihično odsoten. To je stanje, ki ga je temeljni raziskovalec in psiholog Allan Schore poimenoval “proksimalna ločitev”.

Glede na to, da je otrokova odvisnost tako čustvena kot telesna, si bo otrok, ki čuti čustveno ločenost, v normalnih okoliščinah prizadeval ponovno vzpostaviti stik s staršem. Staršev ljubeč odziv bo ponovno preplavil možgane z endorfini in ublažil otrokovo nelagodje. Če se starš ne odzove ali se ne odzove ustrezno, se endorfini ne bodo sprostili in otrok bo prepuščen lastnim neustreznim mehanizmom spoprijemanja – na primer zibanju ali sesanju palca kot načinu samopomiritve ali uglaševanja, da bi se izognil svoji stiski. Otroci, ki niso bili deležni pozorne prisotnosti staršev, so, kot bomo videli, bolj izpostavljeni tveganju, da bodo pozneje v življenju iskali kemično zadovoljstvo iz zunanjih virov.

V skladu z učinkovitim, večnamenskim “recikliranjem” kemičnih snovi v naravi so endorfini odgovorni tudi za izkušnje užitka in radostnega vznemirjenja. Tako kot dojenčki in matere, ljubimci, duhovni iskalci in skakalci z bungeejem – da, skakalci z bungeejem – vsi dosegajo evforična stanja, pri katerih imajo endorfini ključno vlogo. V neki študiji so ugotovili, da se je raven endorfinov v krvi bungee skakalcev v pol ure po skoku potrojila in je bila povezana s stopnjo evforije, o kateri so poročali: višja kot je bila raven endorfinov, večji so bili evforični občutki.

Možganski opiatni receptorji so naravna predloga za občutke nagrajevanja, pomirjanja in povezanosti, sprožijo pa jih tudi narkotiki in imajo vlogo tudi pri drugih odvisnostih. V študiji alkoholikov je bila aktivnost opioidnih receptorjev zmanjšana v več možganskih regijah, kar je bilo povezano z večjo željo po alkoholu. Aktivacija opioidnih poti in posledično povečana aktivnost endorfinov prav tako okrepita učinke kokaina. Tako kot pri alkoholu manjša aktivnost endorfina pomeni večjo željo po kokainu. Aktivacija opiatnih receptorjev prispeva tudi k užitkom pri uživanju marihuane.

Skratka, življenjsko pomemben opioidni aparat za ljubezen/razkošje/bolečino zagotavlja vstopno točko za narkotične snovi v naše možgane. Manj učinkovit ko je naš lastni notranji sistem kemične sreče, bolj smo nagnjeni k iskanju veselja ali olajšanja z jemanjem drog ali z drugimi prisilami, ki jih dojemamo kot nagrajujoče.

Samo bistvo opiatnega opoja je izrazila sedemindvajsetletna delavka v trgovini s spolnimi storitvami. Bila je okužena z virusom HIV in je medtem umrla. “Ko sem prvič vzela heroin,” mi je dejala, “sem se počutila kot v toplem in mehkem objemu”. S tem stavkom je povedala svojo življenjsko zgodbo ter povzela psihološko in kemično hrepenenje vseh odvisnikov od psihoaktivnih snovi.”

~ Gabor Maté, “In The Realm Of The Hungry Ghosts – Close Encounters With Addiction.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj