… atrijsko fibrilacijo in srčno popuščanje, dve najpogostejši bolezni srca. Bakterije v naših ustih so ključnega pomena za številne vidike našega zdravja.

Raziskovalci so odkrili zanimive povezave med tveganjem za nastanek raka trebušne slinavke in raka požiralnika ter bakterijami v ustih, nekatere raziskave pa so celo povezale slabo ustno higieno z dihalnimi težavami pri ljudeh.

Študije so prav tako pokazale, da imajo ljudje, ki so bili hospitalizirani zaradi možganske kapi, ustne bakterije v krvnih strdkih, strokovnjaki pa so bolezni dlesni povezali tudi z večjim tveganjem za hipertenzijo (visok krvni tlak).

Nasprotno pa uničenje “dobrih” ustnih bakterij, ki pomagajo ohranjati zdravo in uravnoteženo ustni floro, lahko poruši ravnovesje v telesu in vodi do nastanka nekaterih bolezni.

Največji vpliv na srce

Znanstveniki so prišli do zaključka, da ima dobra ustna higiena največji vpliv na zdravje srca in ožilja. Izboljšana ustna higiena je namreč zmanjšala tveganje za nastanek atrijske fibrilacije in srčnega popuščanja za kar 12 %, kar ni zanemarljiva številka.

PREBERITE TUDI: Vpliv vadbe na srce in ožilje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj