Nova študija kaže, da so se pri dojenčkih, ki so kot novorojenčki uživali nadomestne formule na osnovi soje, nekatere celice in tkiva reproduktivnega sistema razlikovale v primerjavi z dojenčki, ki so uživali formule iz kravjega mleka ali bili dojeni.

Raziskovalci sicer trdijo, da so bile razlike, izmerjene v mesecih po rojstvu, neznatne in niso vzrok za preplah, vendar je treba dodatno raziskati dolgoročne učinke izpostavljenosti estrogenu podobnim spojinam, ki jih najdemo v formulah na osnovi soje.

Sojine formule imajo estrogeno delovanje

“Sojine formule vsebujejo visoke koncentracije estrogenu podobnih rastlinskih spojin, in ker so te formule edini vir hrane za številne dojenčke v prvih šestih mesecih življenja, je pomembno razumeti učinke izpostavljenosti tem spojinam v kritičnem obdobju razvoja,” je dejala Virginia A. Stallings, doktorica medicine, direktorica prehranskega centra v otroški bolnišnici v Filadelfiji (CHOP).

Stallingsova je glavna avtorica nove študije, ki je bila objavljena v reviji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Prva avtorica je Margaret A. Adgent, MSPH, PhD, nekdanja sodelavka NIEHS, zdaj na Vanderbilt University Medical Center.

Adgentova je dejala: “Sodobne sojine formule se uporabljajo že desetletja, vendar je naša opazovalna študija odkrila subtilne spremembe v tkivih, občutljivih na estrogen, pri dojenčkih, hranjenih s sojo, in ne vemo, ali so te razlike povezane z dolgoročnimi učinki na zdravje.”

Nekatere matere, ki ne dojijo, že dolgo uporabljajo sojino formulo kot alternativo formuli iz kravjega mleka, pogosto zaradi skrbi zaradi alergij na mleko, intolerance na laktozo ali drugih težav pri hranjenju.

Vendar pa sojine beljakovine vsebujejo veliko genisteina, estrogenu podobne spojine. Tako kot druge kemikalije, ki posnemajo estrogene in jih najdemo v okolju, lahko genistein spremeni endokrini sistem telesa in potencialno ovira normalen hormonski razvoj.

Genistein povzroči nenormalen razvoj reproduktivnih organov

V laboratorijskih študijah je genistein pri glodavcih povzročil nenormalen razvoj in delovanje razmnoževalnih organov, vendar je malo znanega o njegovih učinkih na dojenčke. Pričujoča študija je preučevala postnatalni razvoj tkiv, ki se odzivajo na estrogen, skupaj s specifičnimi ravnmi hormonov glede na način hranjenja dojenčkov.

Raziskovalci so zlasti primerjali dojenčke, hranjene s sojino formulo, z dojenčki, hranjenimi s formulo iz kravjega mleka, in dojenčki, hranjenimi z materinim mlekom.

Od 410 parov dojenčkov in mater, vključenih v raziskavo, je 283 parov zaključilo študijo. Od teh sta se 102 dojenčka hranila izključno s sojino formulo, 111 s formulo kravjega mleka in 70 z materinim mlekom.

PREBERITE TUDI: Soja zmanjšuje število spermijev

“To je bila opazovalna študija in ne randomizirano preskušanje,” je dejala Stallings. “Vse matere so se same odločile za način hranjenja, preden smo jih vključili v študijo.” Približno polovica dojenčkov so bile deklice, 70 odstotkov dojenčkov pa je bilo afroameriškega porekla. Vsi dojenčki so bili ocenjeni v kliniki CHOP, kjer so raziskovalci večkrat opravili meritve do starosti 28 tednov pri dečkih in 36 tednov pri deklicah.

Raziskovalna skupina je ocenila tri sklope rezultatov: indeks zrelosti (MI), ki temelji na epitelijskih celicah iz urogenitalnega tkiva otrok; ultrazvočne meritve obsega maternice, jajčnikov in semenčnikov ter prsnih mešičkov; in koncentracije hormonov, ugotovljene v krvnih testih.

Največ razlik pri deklicah

Glavne razlike, ki smo jih ugotovili v zvezi z različnimi preferencami glede hranjenja, so bile med deklicami,” je dejal Stallings.

V primerjavi z deklicami, ki so bile hranjene s kravjim mlekom, so imele deklice, ki so bile hranjene s sojino formulo, razvojne poteze skladne z odzivi na izpostavljenost estrogenu. Pri deklicah, hranjenih s sojo, je bil MI vaginalnih celic večji, volumen maternice pa se je zmanjševal počasneje, kar kaže na odzive, podobne estrogenu.

Raziskovalna skupina je ugotovila podobne vzorce razlik med deklicami, hranjenimi s sojo, in deklicami, ki so bile dojene.

“Ne vemo, ali imajo učinki, ki smo jih ugotovili, dolgoročne posledice za zdravje in razvoj, vendar si to vprašanje zasluži nadaljnje študije,” je dejala Stallings. Poleg ponovnih študij drugih raziskovalcev je dodala, da bi bilo idealno, če bi otroke iz te kohorte spremljali tudi pozneje v otroštvu in mladostništvu.

Dodala je: “Za nove in bodoče matere, ki se odločajo, kako bodo hranile svoje dojenčke, kot vedno močno podpiramo dojenje, kot priporoča Ameriška akademija za pediatrijo.” Za matere, ki raje dajejo mlečno formulo, AAP ne priporoča sojine formule za nedonošenčke, navaja pa, da je sojina formula primerna za dojenčke z dednimi motnjami, zaradi katerih ne morejo pravilno prebavljati mleka, kot sta galaktosemija in redko stanje dednega pomanjkanja laktaze.

PREBERITE TUDI: Dojenčki, hranjeni z nadomestnim mlekom, imajo kasneje hude zdravstvene težave

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj