Koliko % smo Azijci, koliko % Afričani ipd. a vendar na prvi pogled nedolžen test morda le ni tako nedolžen. Kaj se zgodi, ko pošljemo slino v te laboratorije? Morda bo bolje, da tega vseeno na naredite. Zakaj ne? Berite dalje.

Testa morda raje ne naredite

Število opravljenih testov narašča iz leta v leto. A ko pljunemo v epruveto in jo pošljemo v roke neznancem, se moramo zavedati, da smo s tem poslali zelo detajlne in osebne podatke o sebi. Podatke, ki ne vemo, kje bodo pristali in kdo jih bo uporabil – ali zlorabil – proti nam in zakaj.

Ste prebrali drobni tisk?

Ko pošljemo svojo slino, je treba obkljukati, da se strinjamo s splošnimi pogoji. Vendar – a smo jih zares prebrali? Prav vse? Vse svoje podatke in tudi pravice v zvezi s tem testom prenesete na izvajalca DNK testov.

DNK pa razkrije praktično vse o vas, ne le to, kdo so bili vaši predniki. Vse o našem vedenju; morebitnih boleznih, ki jih že imamo ali celo za katerimi lahko zbolimo; ter celo kdo so naši sorodniki, za katere niti ne vemo. Razkrijejo tudi podatke o ostalih članih naše družine, čeprav ti niso naredili testa.

Ker ste se strinjali, da sodelujete v raziskavi, s tem izvajalcu DNK testa ne dajete le pravice, da preveri vaše prednike, temveč tudi vse ostale podatke in, kar je najbolj nevarno, te podatke posreduje tretjim osebam. To pa niti ne vemo, kdo vse so. Ko so vsi ti podatki prepuščeni tretjim osebam, pa nimamo več nadzora, kaj se dogaja z njimi in kdo vse ima dostop.

Če tako npr. pridejo v roke zavarovalnici in ste podvrženi določeni bolezni, ne boste mogli skleniti zavarovanja za to bolezen, saj tega nobena zavarovalnica ne bo želela tvegati.

Dobro torej premislite, komu boste poslali svojo slino, saj ima lahko to, na prvi pogled tako nedolžno dejanje, izjemno daljnosežne posledice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj