Kaj pa dišave? Ali ste vedeli, da sintetične dišave ne le onesnažujejo okolje, temveč tudi škodujejo našemu zdravju in zdravju vseh, ki pridejo v stik z njimi?

Škodljivi vplivi umetnih dišav

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste stopili v dvigalo, zavonjali vsiljiv vonj parfuma in v trenutku občutili vrtoglavico. Ali pa se je sodelavka spet ‘polila’ s parfumom, od katerega vas vedno boli glava. Ko ste doma želeli odišaviti z dišečimi svečami ali sprejem za svež vonj, se nenadoma niste mogli več koncentrirati. Zveni znano?

Ne, nič ni narobe z vami, gre za povsem normalne reakcije vašega telesa na toksine iz umetnih dišav. Te pa se nahajajo tako v izdelkih za odišavljanje prostora in perila kot tudi parfumih, deodorantih ipd. Tako onesnažujejo okolje in škodujejo našemu zdravju.

PREBERITE TUDI: Čistila uničujejo vaša pljuča – škodljiva so kot kajenje

To je potrdila tudi analiza, ki je pokazala, da so umetne dišave (parfumi, osveževalci zraka, praški, mehčalci, čistila in negovalni izdelki za lase in kožo …) eden najpogostejših sprožiteljev astme na delovnem mestu. Tudi pri tistih, ki sicer niso imeli astme, a so jo razvili zaradi izpostavljenosti strupenim umetnim dišavam na delovnem mestu. V študiji je kar 34,7 % populacije poročalo o stranskih učinkih umetnih dišav, med drugim astmo, migrene, glavobole, težave s koncentracijo, zmedenost in kožne izpuščaje.

To pa še ni vse: med drugim sintetične dišave vsebujejo derivate benzena, ki so kancerogeni; aldehide; toluen in mnoge druge, znano izjemno strupene substance, povezane z rakavimi obolenji, poškodbami ledvic, poškodbami ploda, motnjami centralnega živčnega sistema in alergijskimi reakcijami. Mnogi so celo endokrini disruptorji (hormonski motilci), ki vplivajo na naš celotni hormonski sistem in vodijo v debelost in mnoge bolezni.

Eterična olja

Seveda pa imajo škodljiv učinek le sintetične dišave, ne pa tudi eterična olja, ki imajo terapevtske učinke. Zato izbirajte naravne parfume in deodorante ter eterična olja za odišavljanje prostorov. Izogibajte pa se tudi pretirano odišavljenim detergentom za perilo ter uporabi mehčalca. Sploh slednji so najbolj problematični, ker ostanejo na perilu in gredo tudi v našo kožo. Nahajajo pa se tudi v izdelkih za nego in čiščenje kože, zato izbirajte ekološke izdelke.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj vsestransko uporabnih eteričnih olj in načini uporabe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj