Rak je bolezen, ki človeka ne prizadene le s telesnimi težavami, ampak prinaša tudi celo vrsto psihičnih, čustvenih in psihosocialnih težav.

rak dojke

Že sama beseda rak ima zastrašujoč pomen in predstavlja grožnjo vrednotam kot so samostojnost, neodvisnost, obvladovanje svojega življenja in ohranjanje zdravja. Kljub napredku medicine ostaja v predstavah večine ljudi rak bolezen, ki je nepredvidljiva in pogosto vodi v smrt po predhodnem dolgotrajnem trpljenju. Bolnikovi problemi posežejo v življenje cele družine, ki tako nosi velik del bremena zdravljenja in rehabilitacije.

Za rakom dojke, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, v Sloveniji zboli vsako leto več kot 800 žensk. Izračuni kažejo, da bo vsaka osemnajsta Slovenka do 75. leta starosti zbolela za rakom dojke. Neposredni vzrok nastanka raka dojke ni znan, poznamo pa dejavnike tveganja, ki so povezani z razvojem te bolezni: spol, starost, dednost rakavih obolenj, zgodnja prva menstruacija, pozna prva nosečnost in pozna menopavza ter rak druge dojke.

Kako odkrijemo raka dojke?

  1. samopregledovanje
  2. presejanje – gre za organizirano, aktivno iskanje obolelih za rakom dojke med (zdravimi in navidez zdravimi) prebivalkami. Ženske se s pisnim vabilom povabi na pregled. Pri ženski, ki se odzove na vabilo, bo zdravnik opravil mamografijo in klinični pregled dojk
  3. klinični pregledi in preiskave
  4. biopsija – ali je sprememba, ki jo zatipamo v dojki ali odkrijemo z mamografijo, rakasta ali ne, je mogoče zanesljivo ugotoviti le z mikroskopskim pregledom. Je poseg, pri katerem odvzamejo delček tkiva za mikroskopsko preiskavo.
     

 samopregled dojk

Postavimo se spet na noge …

Po operaciji dojke lahko nastanejo nekatere spremembe na telesu: slabša gibljivost ramenskega obroča in zmanjšana moč roke na operirani strani, preobčutljivost, mravljinčenje na mestu operacije, zaradi odstranjenih pazdušnih bezgavk pa je lahko moten tudi limfni pretok, kar lahko privede do otekanja roke na operirani strani. Da bi posledice operacije čim prej odpravili, je potrebno takoj pričeti z razgibavanjem, najprej v bolnišnici, nato pa tudi doma. Z razgibavanjem roke in ramena boste pričeli že v bolnišnici pod vodstvom fizioterapevta. Da bi čimprej vzpostavili normalno gibljivost ramenskega obroča in pridobili prvotno mišično moč v rokah, morate pričeti z vajami že prve dni po operaciji, najprej kar v bolniški postelji in nato na stolu. Te vaje so individualne ob osebni pomoči fizioterapevta.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Leta 1986 ustanovljeno društvo, ki združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo. Društvo kot pravna oseba civilnega prava deluje v javnem interesu na področju celotne države in zastopa interese bolnikov z rakom. Strokovni svet društva, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja onkologije, daje mnenja k programom in njihovo izvajanje tudi spremlja. Društvo sodeluje s sorodnimi združenji doma in v tujini; je aktivni član Mednarodne organizacije za samopomoč žensk z rakom dojke Pot k okrevanju , Mednarodne zveze organizacij bolnikov in Evropske zveze bolnikov z rakom.

Častna članica Društva onkoloških bolnikov je tudi soproga nekdanjega predsednika, gospa Štefka Kučan.

Namen društva je prispevati k celostni rehabilitaciji bolnikov z rakom, razvijati prostovoljno delo in samopomoč, širiti znanje o raku, ozaveščati bolnike o pomembnosti aktivnega sodelovanja pri zdravljenju in rehabilitaciji, jih seznanjati o njihovih pravicah in jih tudi zagovarjati. Nudijo tudi osebni pogovor s prostovoljcem/ko ali strokovnjakom ter vključitev v skupino za učenje sprostitve po Simontonovi metodi ali druge interesne skupine.

Okno – glasilo Društva onkoloških bolnikov Slovenije, izhaja že od leta 1987. Revija izhaja dvakrat letno v nakladi 7.000 izvodov. Tekoče poroča o dejavnostih društva, s prispevki strokovnjakov in pričevanji bolnikov pa ozavešča, informira o raku in vzpodbuja k aktivnemu sodelovanju pri zdravljenju in okrevanju.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj