… srečanju ameriškega kolidža za gastroenterologijo, je pokazala, da je debelost najpomembnejši dejavnik, ki vpliva a nastanek kolorektalnega raka (rak debelega črevesja in rak danke) pri ženskah – ima celo večji vpliv kot kajenje.

Raziskovalci so preučili podatke preko 1252 žensk, ki so opravile kolonoskopijo, ter jih razdelili po starostnih skupinah, kajenje, morebitno dednost kolorektalnega raka in indeks telesne mase (ITM). Če je bil ITM višji od 30, so bile ženske že ekstremno debele. Kar se tiče kajenja, so ženske razdelili v tri skupine: močno izpostavljene (te so v življenju pokadile najmanj 20 cigaret na dan najmanj 10 let), nizko izpostavljene in neizpostavljene.

Ugotovili so, da čeprav je kajenje predstavljalo močno povečan riziko za nastanek kolorektalne neoplazije, je imela debelost žensk vseeno močnejši vpliv na nastanek bolezni. Debelost je vplivala na nastanek kar petine polipov, ki so jih odkrili med kolonoskopijo. Med pacientkami, ki so imele kolorektalno neoplazijo, jih je bilo kar 20 % zelo debelih, 14 % pa je bilo kadilk.

Raziskovalci so v zvezi s svojimi ugotovitvami povedali še, da »glede na naraščajoče število ekstremno debelih ljudi v ZDA, je pomembno, da se ve, da so zaradi svoje debelosti močno ogroženi. Debelost močno vpliva na nastanek kolorektalnega raka in drugih bolezni in ljudje bi lahko z zmanjšanjem telesne mase zmanjšali tudi svojo ogroženost.

PREBERITE TUDI: Raziskava: debelost nosečnice vpliva na razvoj možganov zarodka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj