Raziskava je pokazala, da je stopnja neželenih nosečnosti med samskimi debelimi ženskami kar štirikrat višja kot med samskimi vitkimi oz. normalno težkimi ženskami in to kljub temu, da so veliko redkeje spolno aktivne. Ženske s prekomerno telesno težo tudi redkeje pridejo po nasvet glede kontracepcije in redkeje jemljejo kontracepcijske tablete.

Debeli moški imajo sicer manj spolnih partneric v obdobju enega leta, vendar pogosteje trpijo zaradi erektilne disfunkcije in tudi pogosteje dobijo spolno prenosljive bolezni v primerjavi z moškimi z normalno telesno težo.

PREBERITE TUDI: Zaradi čedalje več debelih ljudi se spreminja percepcija in s tem toleranca debelosti

Čedalje več čedalje bolj debelih

Debelost je ena najhitreje rastočih pandemij sodobnega časa, njeni učinki na spolno vedenje in zdravje pa še niso znani in raziskani. To je bila prva raziskava, ki je preučila vpliv debelosti na spolno aktivnost in zdravstvene posledice, kot so neželene nosečnosti, spolno prenosljive bolezni in podobno, ki iz nje izhajajo.

V raziskavi so preučili spolno vedenje 12364 žensk in moških v starostni skupini med 18 in 69 let, od tega je imelo 3651 žensk in 2725 moških normalno telesno težo, 1010 žensk in 1488 moških je bilo predebelih (BMI med 25 in 30) in 411 žensk in 350 moških je bilo zelo debelih (BMI nad 30). Rezultati so pokazali, da so imele zelo debele ženske 30 % manj možnosti, da bi imele spolnega partnerja v zadnjih 12 mesecih, zelo debeli moški pa so imeli kar 70 % manj možnosti, da bi imeli več kot enega spolnega partnerja in kar dva in pol-krat več možnosti za erektilno disfunkcijo v obdobju zadnjih 12 mesecev.

PREBERITE TUDI: Debelost lahko slabo vpliva na vašo kariero in zaslužek

Zelo debele ženske, mlajše od 30 let so tudi redkeje poiskale nasvet glede kontracepcije, redkeje poskrbele za zaščito v obliki KT in pogosteje imele neželeno nosečnost. Zelo debeli moški, mlajši od 30, pa so imeli pogosteje spolno prenosljive bolezni. Poleg tega so zelo debele ženske svojega partnerja kar petkrat pogosteje našle na internetu in ta partner je bil pogosteje zelo debel. Spolnosti tudi niso videle kot pomembnega dejavnika za ravnovesje v življenju, kar avtorji raziskave pripisujejo nizki samopodobi, nizki samozavesti in skrbi zaradi videza svojega telesa.

Debelost tako ne prizadene le videza in zdravja temveč tudi spolnost predebelih posameznikov, zato poskrbite za zdravo telesno težo. Ker pa je hujšanje lahko zelo dolgotrajen, predvsem pa naporen proces, si lahko pri njem pomagate tudi s prevejeno učinkovitimi naravnimi prehranskimi dopolnili.

PREBERITE TUDI: Debelost v najstniških letih vodi v nastanek raka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj