Seveda pa debelost ni le 'lepotni' problem, temveč predvsem zdravstveni – predebeli ljudje veliko pogosteje zbolevajo za diabetesom tipa 2, raznimi kroničnimi boleznimi, metabolnim sindromom, boleznimi srca in ožilja ipd.

Velik problem oz. posledica čedalje več in čedalje bolj debelih ljudi pa je spreminjanje percepcije tega, kaj je predebelo in kaj je normalno. Raziskava, predstavljena konec marca na konferenci American Heart Association v Atlanti, je namreč pokazala, da starši, predvsem pa mame predebelih otrok, ki so pogosto seveda tudi same predebele, svojih debelih otrok ne vidijo kot debelih, temveč normalne, kar vodi v nadaljnjo težavo: ne poskrbijo, da bi njihovi otroci shujšali. Seveda tudi sebe ne vidijo kot predebele in začarani krog je sklenjen. Skratka, debelost postaja norma/lna.

V raziskavi je sodelovalo 222 mater in otrok, ki so jih izprašali o zdravstvenem stanju, socialnem položaju ter izmerili njihovo velikost in telesno težo. Skoraj dve tretjini mater je bilo predebelih in ekstremno debelih, prav tako pa tudi kar zastrašujočih 40 % otrok, starih 7 do 13 let. Velika večina jih je tehtala precej več kot so mislili, da tehtajo, in težji in bolj ekstremno debeli kot so bili, bolj so podcenjevali svojo telesno težo in debelost.

Svojo telesno težo je podcenjevalo kar 82 % zelo debelih žensk, 43 % debelih žensk in le 13 % žensk, ki so imele normalno telesno težo. Podobno je kar 86 % zelo debelih in debelih otrok podcenjevalo svojo telesno težo v primerjavi z borimi 15 % normalnih otrok.

Skratka, bolj kot so bile matere in otroci ekstremno debeli, bolj napačno so dojemali svojo telesno težo, debelost in videz, pa tudi težo in debelost svojih staršev oz. otrok. Poleg tega so otrokom predložili karte s obrisi različno debelih teles in jih prosili, naj izberejo obris, ki naj bi bil za njihovo mamo normalen – in otroci so izbrali zelo debele obrise teles in ne normalnih.

Znanstveniki pravijo, da bo potrebno izboljšati percepcijo, kaj je normalno telo in telesna teža in postaviti zdrave cilje za dosego le teh, a žal še ne vedo, kako se tega problema lotiti.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj