… projekt, katerega cilj je osveščanje javnosti o prevenciji kožnega raka s poudarkom na zgodnjem odkrivanju in zdravljenju melanoma. Združenje slovenskih dermatovenerologov in Laboratorij La Roche-Posay sta letos že tretjič organizirala javnozdravstveni preventivni projekt za zgodnje odkrivanje melanoma pod imenom ‘Dan boja proti melanomu’.

Vodilo letošnjega projekta je “Znamenje ali maligni melanom? Na katere znake moramo biti pozorni?”

Sedem slovenskih strokovnjakov na področju melanoma, ki sestavljajo slovensko projektno skupino, pravi: “Melanom v večini primerov opazi bolnik sam ali njegovi svojci. Žal naši bolniki pogosto odlašajo z iskanjem pomoči dokler sprememba na koži ne zadebeli, zakrvavi ali postane subjektivno moteča. V napredovali fazi melanom lahko zaseva v notranje organe in ogrozi življenje bolnika. Statistično je preživetje najboljše pri debelinah melanoma pod 1 mm.

Žal je bila v Sloveniji srednja vrednost debeline primarnih tumorjev na prelomu stoletja še vedno skoraj 2 mm, medtem ko so jo v nemško govorečih deželah s preventivnimi programi od začetka 80-ih let že uspeli zmanjšati pod 1 mm. Menimo, da lahko le s stalnim, vsesplošnim informiranjem in učenjem o značilnostih kožnega raka dosežemo, da se bo vsak posameznik zavedal nevarnosti, jo znal tudi prepoznati in dovolj zgodaj obiskati dermatologa.”

Strokovni del slovenske projektne skupine Dan boja proti melanomu: dr. Tanja Ručigaj-Planinšek, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. Aleksandra Dugonik, dr. Borut Žgavec, dr. Larisa Stojanovič, dr. Ana Benedičič, dr. Sandi Luft.Maligni melanom
je bolezen, ki lahko doleti vsakega od nas. Zelo pomemben dejavnik tveganja je naša genetska osnova, na katero ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na drugi najpomembnejši dejavnik tveganja, to je naše vedenje pri izpostavljanju soncu. S pravilnim vedenjem na soncu in ustrezno zaščito pred škodljivimi učinki UV-žarkov ter z rednim samopregledovanjem kože, še posebej, če spadamo v skupine ljudi z največjim tveganjem, lahko zmanjšamo možnost obolenja za malignim melanomom oz. morebitno sumljivo spremembo na koži zgodaj odkrijemo, s čimer bistveno izboljšamo uspešnost zdravljenja in preživetja v primeru, da gre za maligni melanom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj