Danes že petnajstič obeležujemo dan duševnega zdravja. Naslov letošnje teme v Sloveniji je Ko učenca/učitelja strese stres. Z namenom osveščanja o problematiki duševnega zdravja bo potekalo več prireditev in aktivnosti. Inštitut za varovanje zdravja, ki že ves oktober prireja različne dogodke na temo stresa, bo danes pripravil regijski srečanji v Mariboru in Novi Gorici. Združenje Ozara bo v več krajih po Sloveniji predvajalo dokumentarni film o shizofreniji, združenje za duševno zdravje ŠENT pa ima danes v svojih centrih dan odprtih vrat.

Tematika stresa je povezana s poudarkom svetovne teme z naslovom Duševno zdravje v spreminjajočem se svetu: vpliv kulture in različnosti. Negativni stres je namreč eden izmed ključnih dejavnikov za nastanek duševnih bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bodo duševne bolezni drugi vodilni vzrok obolevnosti do leta 2020, so sporočili iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Z namenom osveščanja o problematiki stresa, predvsem med otroci in mladostniki, bo IVZ v sodelovanju z devetimi regionalnimi zavodi za zdravstveno varstvo oktobra organiziral več prireditev in aktivnosti. Dogajanja bodo potekala po posameznih regijah. V večjih mestih bodo potekale različne delavnice tako za učence, predvsem višjih razredov osnovnih šol, kot za starše in odrasle. Danes bosta v Mariboru in Novi Gorici organizirani dve regijski srečanji Ko učenca/učitelja strese stres, predvsem za učitelje in svetovalne delavce, v Kranju pa bo potekala prireditev za kranjske šolske in zdravstvene delavce. V Novi Gorici bo potekalo tudi več različnih delavnic za učence pa tudi za starše in odrasle. Ljubljana bo imela regijsko srečanje za vse šole in koordinatorje zdravstvene vzgoje, pripravljajo pa tudi delavnice za zaposlene v vrtcih. V Celju bo predstavitev ene izmed psihoterapevtskih šol; aktivnosti v obliki delavnic pa bodo organizirane tudi v Murski Soboti, na Ravnah na Koroškem, v Novem mestu ter v Kopru.

Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija bo danes v več krajih po Sloveniji – v Ljubljani, Slovenj Gradcu ter Murski Soboti – predvajalo dokumentarni film o shizofreniji z naslovom Treba je spregovoriti. Ob vsaki projekciji dokumentarnega filma, ki si ga bo mogoče ogledati v Ljubljani, Slovenj Gradcu ter Murski Soboti, Ozara pripravlja tudi pogovor s strokovnjakom s področja duševnega zdravja.

V društvu Slovensko združenje za duševno zdravje Šent pa bodo ob današnji priložnosti v njihovih centrih pripravili dneve odprtih vrat ter različna spremljajoča dogajanja. V Radovljici bodo organizirali okroglo mizo na temo vključevanja ljudi z duševno motnjo v delovno in socialno okolje. V Trbovljah bodo gostili družinskega terapevta Cveta Gradišarja, V Mariboru pa Leonido Kranjc, ki bo predavala o pomenu delovne terapije. V Kopru bodo pripravili delavnice ter razstavo slik, v Novem mestu pa bodo ob tej priložnosti med drugim gostili ultramaratonca Martina Strela. V prestolnici pa bo ob svetovnem dnevu duševnega zdravja nastopil Adi Smolar.

Slovesno bo danes tudi v organizaciji kliničnega oddelka za klinično psihiatrijo v Ljubljani, kjer bo potekala prireditev na temo duševnega zdravja.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj