Imunost, ki naj bi jo nudila cepiva – če sploh lahko govorimo o kakršnikoli zaščiti, upoštevajoč spodnjo tabelo – pri različici omikron (ki je, mimogrede, tako kot tudi vseh preteklih, doslej še niso uspeli izolirati in dokazati) začne slabeti že po 10 tednih, so ugotovili v raziskavi, ki so jo opravili v Veliki Britaniji.

To so potrdili tudi v njihovi zdravstveni agenciji Health Security Agency (UKHSA).

Na podlagi analize 147,597 delta in 68,489 omicron primerov (kako so ugotovili oz. določili, kdo ima katero različico, niso razkrili), so ugotovili, da so ‘cepiva’ Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech in Moderna manj učinkovita proti različici omicron kot delta. Ob tem ne pozabimo, da so simptomi omicrona identični navadnemu prehladu.

Za tiste, ki so prejeli dva začetna odmerka cepiva Oxford/AstraZeneca, UKHSA ocenjuje, da so poživitveni odmerki Pfizer/BioNTech ali Moderna približno 60 odstotkov učinkoviti pri preprečevanju simptomatskih okužb od omikrona 2 do 4 tedne po tretjem odmerku, vendar ta pade na 35 na 45 odstotkov že po 10 tednih.

Za tiste, ki so prejeli dva začetna odmerka zdravila Pfizer/BioNTech, zaščita pade s 70 odstotkov pri 2 do 4 tednih na 45 odstotkov v 10 tednih po obnovitvi Pfizerja, vendar ostane okoli 70 do 75 odstotkov do 9 tednov po Moderna poživitvenem odmerku..

Poročilo UKHSA tudi ocenjuje, da je za tiste, okužene z omikronom, 50 do 70 % manj verjetno, da bo moral v bolnišnico v primerjavi z delto. Te ugotovitve temeljijo na predhodni analizi 114.144 primerov okužb z omikronom in 461.772 okužb z delto, ki so se pojavili med 22. novembrom in 19. decembrom. Razlika je sicer nekoliko večja, kot ugotavljajo v študiji, ki jo je v sredo objavil Imperial College London in kjer so poročali o 15 do 20 odstotkih nižjem tveganju.

V Združenem kraljestvu so sicer pred dnevi zabeležili 119,789 novih primerov covid-19, s čimer so postavili nov rekord. Urad za nacionalno statistiko ocenjuje, da je 1,4 milijona ljudi v Združenem kraljestvu zbolelo za virusom v tednu, ki se je končal 16. decembra, kar je največ, odkar so se primerljive številke začele jeseni 2020.
Trend višja precepljenost – več okužb se torej vztrajno nadaljuje; podobno je na Danskem, v Islandiji in Izraelu.

PREBERITE TUDI:

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj