Poleg vitamina C, cinka, selena, črnih bezgovih jagod, česna in, jasno, zdrave prehrane in rednega gibanja. 

Tako so raziskovalci z univerzitetne bolnišnice Marques de Valdecilla v Španiji ugotovili, da je imelo preko 80 odstotkov pacientov, ki so jih hospitalizirali zaradi  COVIDa-19, pomanjkanje tega pomembnega vitamina.

Preverili so raven vitamina D v krvi 216 pacientov, ki so jih med 10 in 31. marcem sprejeli v bolnišnico na zdravljenje zaradi okužbe s koronavirusom. Za kontrolno skupino so preverili 197 ljudi približno enake starosti in spola in iz istega geografskega območja.

Med 216 hospitaliziranimi jih je 19 uživalo prehransko dopolnilo vitamin D več kot 3 mesece, preden so bili hospitalizirani – te so obravnavali posebej.

Ugotovili so, da je imelo kar 82 odstotkov hospitaliziranih COVID-19 pacientov, ki niso uživali prehranskega dopolnila vitamin D, pomanjkanje tega vitamina in le 47 odstotkov v kontrolni skupini. Ugotovili so tudi, da so imeli še posebej nizko raven moški – veliko bolj kot ženske.

Dr. Jose Hernandez, soavtor študije in profesor nevrofiziologije na univerzi Cantabria v Španiji, je dejal, da na slabše stanje pri moških vplivajo predvsem navade življenjskega sloga (splošno znano je, da so moški veliko bolj brezbrižni kar se tiče skrbi za zdravje), pa tudi nekatere razlike med spoloma.

Vitamin D je hormon, ki ga proizvajajo ledvice in ima izjemen vpliv na delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje je povezano z vrsto resnih – in pogosto nepopravljivih – zdravstvenih težav, med drugim šibkim imunskim sistemom, avtoimunskimi boleznimi in rakavimi obolenji; boleznimi srca, diabetesom in multiplo sklerozo.

Avtorji študije menijo, da je slednja še ena potrditev, kako velik pomen ima zadostna količina vitamina D na imunski sistem in s tem infekcije kot so gripa, HIV, hepatitic C in vse ostale okužbe. Manj kot je vitamina D v telesu, bolj je podvrženo boleznim.

V študiji pa so ugotovili tudi, da so hospitalizirani, ki so uživali vitamin D, imeli lažji potek in boljši izid bolezni COVID-19.
Glede na varnost, učinkovitost in nizek strošek vitamina D – ter dejstvo, da je pozimi pri veliki večini prisotno hudo pomanjkanje – dr. Hernandez meni, da ga je smiselno uživati.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

PREBERITE TUDI: 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj