Nova študija kaže, da je ‘pandemija’ COVID-19 – oz. nečloveški ukrepi, ki smo jim bili priča v večini držav po svetu – povzročila hitrejše staranje možganov najstnikov.

Študija je bila objavljena v reviji Biological Psychiatry: v raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Global Open Science, so bili analizirani posnetki magnetne resonance 128 najstnikov v Združenih državah Amerike, od katerih je bila polovica posneta pred ‘pandemijo’, druga polovica pa ob koncu leta 2020.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli mladi po ‘pandemiji’ hujše težave z duševnim zdravjem in večjo starost možganov. Poleg tega se je pri mladostnikih, ki so bili ocenjeni, stanjšal del možganov, ki nadzoruje izvršilno delovanje, in povečal del možganov, ki pomaga uravnavati strah in stres ter nadzoruje dostop do spominov.

Ian Gotlib, profesor psihologije na univerzi Stanford in glavni avtor študije, je povedal, da so raziskovalci pričakovali težave s tesnobo, depresijo in internaliziranimi težavami, vendar niso vedeli, kaj naj pričakujejo od magnetne resonance.

“Pandemija ni bila prijazna do duševnega zdravja mladostnikov,” je dodal.

“Šlo je le za enoletno zaporo, zato nismo vedeli, da bodo učinki na možgane tako izraziti po tako kratkem obdobju stresa,” je povedal Gotlib. “To se ujema s težavami v duševnem zdravju, ki jih opažamo.”

Strokovnjaki pravijo, da morajo starši obravnavati vse težave z duševnim zdravjem, s katerimi se morda soočajo njihovi otroci, in jih pozivajo, naj ne domnevajo, da so težave z duševnim zdravjem po koncu COVID terorja in zaprtja šol izginile.

“Prepričajte se, da vaš mladostnik ali najstnik dobi vso pomoč, ki jo morda potrebuje, če ima simptome depresije ali tesnobe,” je dodal Gotlib.

PREBERITE TUDI: Posledice Covidnih ukrepov na psihosocialni razvoj otrok in mladostnikov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj