Čokolada je že dalj časa znana kot živilo s pozitivnimi učinki na zdravje. Seveda v kolikor jo uživamo v zmernih količinah. Zdaj so pa v Nemčji z študijo, ki je trajala 8 let in v kateri je sodelovalo 20.000 oseb, potrdili, da ima čokolada pozitivne učinke na preprečevanje srčnega infarkta in kapi. Vendar pa je izjemno pomembno tudi katero čokolado uživamo. “Temna čokolada kaže največje učinke, mlečna čokolada manj, bela čokolada pa nima učinkov,” pravi glavni avtor študije Brian
Buijsse
.

“Dobra novica je, da čokolada ni tako slaba kot smo včasih mislili, in lahko celo zmanjša možnosti za bolezni srca in kap. Slaba novica, vsaj za nekatere od nas, pa je, da so količine v katerih ima čokolada te blagodejne učinke, izjemno nizke,” še dodaja Buijsse. Na dan naj bi namreč zadostovalo že 7g čokolade, ta bi pa za največji učinek morala vsebovati vsaj 70% kakava.

­

Čokolada zmanjšuje možnost srčnega infarkta

Čokolada je izjemno kalorično živilo z veliko nasičenimi maščobami, ki lahko v prevelikih količinah škoduje vašemu zdravju in povzroča debelost. Buijsse poudarja, da bo študijo potrebno nadaljevati in povečati število udeležencev, da bi se lahko popolnoma prepričali o učinkih, ki jih ima čokolada na zdravje srca. Je pa že znano, da ima kakav oz. flavonoidi, ki jih vsebuje, pozitiven vpliv na znižanje krvnega pritiska, boljše delovanje krvnega obtoka in zniževanje holesterola v krvi. Uživanje čokolade (ki naj vsebuje vsaj 70% kakava) torej lahko koristi zdravju, pomembna je le zmernost v količinah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj