… potrebni za moč in odpornost telesa v boju proti biološkim stresorjem.

Na univerzi University of Rochester Medical Center so raziskovalci preverili količino antioksidantov glede na stopnjo izpostavljenosti cigaretnemu dimu pri več kot 2000 otrocih, starih 6 in 18 let. Raziskava je pokazala, da je izpostavljenost cigaretnemu dimu (pasivno kajenje) močno povezana z nižjimi količinami antioksidantov v telesih otrok.

Koliko so bili otroci izpostavljeni cigaretnemu dimu, so ugotovili po vsebnosti kotinina v krvi, ki je stranski produkt presnavljanja cigaretnega dima. Več kot so imeli otroci v krvi kotinina, nižjo vsebnost antioksidantov so imeli. Vitamini, ki niso hkrati tudi antioksidanti, so bili v normalnih količinah in cigaretni dim na njih očitno ne vpliva.

Zato priporočajo, da se tem otrokom – poleg tega, da se jih seveda neha izpostavljati cigaretnemu dimu! – daje večje količine sadja in zelenjave, lahko pa tudi prehranskih dopolnil z antioksidanti.

Antioksidanti imajo izjemno pomembno vlogo pri zaščiti telesa pred prostimi radikali, ki poškodujejo zdrave celice. Prosti radikali nastajajo pri mnogih procesih v telesu in zato telo potrebuje antioksidante, da nevtralizira uničujoče delovanje prostih radikalov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj