Modni barvni trendi se po navadi menjavajo kot po tekočem traku – spomladi so to pasteli, jeseni pa globlji, razpoloženjski odtenki – vendar nas vsake toliko časa preseneti navdušenje nad kako novo barvo.

Tako je tudi z zanimivim odtenkom zelene, ki je začel krožiti v začetku letošnjega leta, vrhunec pa doživel čez poletje. Barva, ki je nekje med zeleno in živahno chartreuse, je bila opažena v kolekciji Victorie Beckham za pomlad 2023, in sicer na minimalistični obleki z balonastimi rokavi, ki jo je na modni brvi nosila Bella Hadid.

Beckham je obleko nosila tudi sama; prav tako Kendall Jenner in nedavno celo španska kraljica Letizia. Celo poletje so to nenavadno zeleno barvo nosile tako zvezdnice kot predstavniki uličnega sloga. Emily Ratajkowski, Tayshia Adams in Jasmine Tookes so nosile nekoliko manj nasičene različice te zanimive zelene.

V polni nasičenosti ali nekoliko bolj utišani barvi smo se lahko vprašali, ali je ta odtenek sveža različica chartreuse? Hibrid med limeto in hruško? Morda živahen žajbelj? Vsekakor lahko rečemo, da je to barva poletja 2023.

Od kje sploh izvira ta odtenek zelene?

Strokovnjaki menijo, da gre za naravno evolucijo trenda svetlejše zelene barve. 2023 je leto “vintage chartreuse”.

Chartreuse je bila zelo priljubljena barva v tridesetih letih preteklega stoletja. Takrat so navdih zanj dobili v istoimenskem francoskem likerju, katerega začetki segajo vse do leta 1600. Po besedah francoskih destilarjev se edinstvena zelena barva likerja pojavi naravno, zahvaljujoč 130 različnim rastlinam in zeliščem.

Liker chartreuse je malenkost bolj zelene barve kot odtenek, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja ponovno postal priljubljen. Sčasoma se je chartreuse spremenil v izjemno živahno, rumenkasto-zeleno barvo. Ali je zaradi razvoja barve od travnate do skoraj neonske ta zelena barva “vintage Chartreuse”? Spet drugi so ga poimenovali vintage avokado.

Nazadnje je bil ta odtenek zares priljubljen v 60. letih prejšnjega stoletja. Twiggy je postala obraz mode leta 1966, leta 1967 pa je bila v tej barvi večkrat na naslovnici revije Vogue. Takrat so jo nosile celo Jackie Kennedy in Marilyn Monroe. Mary Quant, Emilio Pucci, Pierre Cardin, Perez – vse te kultne blagovne znamke 60. let so se naslonile na to barvo.

Medtem, ko se je ljubezen do chartreuse v naslednjih desetletjih v modi ohladila, je njena povezava z modo ostala v ospredju in se za kratek čas ponovno pojavila leta 2013, ko se je v kolekciji Louis Vuitton za pomlad/poletje 2013 pojavil karirast potisk chartreuse.

Kako stilirati vintage chartreuse

Če monokromatsko oblačenje ali drzno kombiniranje barv ni vaš slog, lahko chartreuse ublažite z bolj umirjenimi odtenki; čudovito izstopa ob črnih dodatkih, zelo razkošno pa je videti v kombinaciji z nevtralnimi barvami, kot so smetana, bež in kaki odtenki ter odtenek oglja.

Druga možnost je, da stvari ohranite v barvni družini, ne da bi ustvarili pravi monokromatski videz, in sicer z mešanjem zelenih ali – za večji kontrast – citrusnih odtenkov. Če jo boste mešali z drugo barvo, se raje odločite za pastelno utišano barvo, da bo delovala kot nevtralna podpora zeleni barvi in ne bo v nasprotju z njo.

Glede barvnih kombinacij, ki se jim je bolje izogniti: izognite se rdeči barvi, ki bi lahko delovala božično; pa tudi vijolični in rožnati, da ne bi izpadli preveč pocukrano.

PREBERITE TUDI: Zvezdnice so začele jesen s tem nepogrešljivim kosom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj