Nosečnice so mnogokrat deležne neprimernih opazk, pogosto od ljudi, ki sicer niso imeli slabega namena, a bi bilo bolje, da bi se ugriznili v jezik. Da ne boste med njimi, preberite, česa nosečnici raje ne recite. Obstajajo pač stvari, ki jih ne smemo izreči in vprašanja, ki jih ne smemo spraševati.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali

“Ali nosiš dvojčke?”

S tem vprašanjem namigujete, da nosečnica izgleda zareees okrogla. Že tako se privajajo na svoje telo, na katerem raste trebušček in s tem vprašanjem jo lahko užalite.

“Uživaj zadnjih par mesecev svobode.”

Bodoča mamica je zagotovo že sprejela dejstvo, da bo po prihodu novorojenčka življenje drugačno, zato je ne potrebujete dodatno strašiti. Veliko nosečnic se tega obdobja veseli, zato so taki komentarji nepotrebni.

“Pripravi se na neprespane noči.”

Večina bodočih staršev je na to že pripravljena, zato dodatno strašenje ni potrebno.

“Izgledaš utrujeno.”

Tega ni nikomur prijetno slišati in čeprav je iskrenost cenjena, se morda lahko malce držite nazaj. Nosečnici pač ni lahko; poleg tega, da se njeno telo spreminja, se tudi sama privaja na spremembe, težje spi in se giba in povsem naravno je, da je utrujena. Najdite tudi lepe besede in jo pohvalite, da se bo bolje počutila.

“Ali si že rodila?”

Ko se bliža rok poroda, lahko bodoča mamica pričakuje veliko klicev in sporočil z vprašanji, ali je že rodila, ali če kaj kaže, da bo kmalu rodila. Običajno nosečnice ali njihovi partnerji pošljejo sporočila z obvestilom o novem rojstvu (oz. na družbena omrežja), zato se ne bojte, da tega ne bi pravočasno izvedeli. Če ne izveste prvi trenutek, pa je to zato, ker si par želi tudi mali zasebnosti.


“Tega pa ne bi smela jesti.”

Seveda se morajo nosečnice držati zdravega prehranjevanja, da zagotovijo kar najboljše hranilne snovi za svoje telo in otroka, ki v njem raste. A to zagotovo ve tudi sama, zato ji ne solite pameti, kaj lahko in česa ne sme jesti.

“Tega ne bi smela početi.”

Nosečnice velikokrat slišijo, kaj bi morale in česa ne bi smele početi. Razen če s svojim početjem res tvega zdravje otroka in sebe, se raje ne vtikajte.

PREBERITE TUDI: Nasveti, ki starše vržejo iz tira

“Je bilo načrtovano?”

To je zelo intimno vprašanje, ki se tiče le para. Bolj ali manj so nosečnosti načrtovane, saj se vsi odrasli zavedajo odgovornosti, ki jo prinaša zaščita pri spolnem odnosu ali spolni odnos brez zaščite. Če se je kaj zgodilo nepričakovano, pa se vas tako ali tako ne tiče, saj to sedaj ni pomembno.

“Se lahko dotaknem trebuha?”

Vprašanje je sicer na mestu, saj je bolje prej vprašati, kot pa se kar dotikati. A ne le nosečnice, vsi imamo radi svoj osebni prostor in ne maramo dotikov tujcev.


“Tvoje telo ne bo nikoli več isto.”

Imate prav. Žensko telo po porodu ni nikoli več isto. Morda se bodo poznala znamenja na koži, telesna teža ali kaj drugega, ampak tega je ni treba opominjati.

“Sta že izbrala ime, ali vesta spol?”

Čeprav se zdi vprašanje povsem neškodljivo in nedolžno, ampak tega ljudje pravzaprav ne želijo izdati. Izbira imena včasih ni najlažja stvar, poleg tega se želijo bodoči starši izogniti komentarjem in mnenjem o imenu, ki temu sledijo. Raje recite: “Se zabavata, ko izbirata ime, ali vama je težko?” S tem ne želite direktno izvedeti imena.

“Meni je bilo zelo slabo”

Nosečnici nikoli ne recite, kako težek je bil vaš porod, ali cela nosečnost. Vsaka ženska nosečnost doživlja po svoje in prav je, da tudi nosečnici, ki je v vaši bližini, dovolite, da jo doživi na svoj način. Prav je, da poveste svojo izkušnjo, ni pa potrebno pretirano strašiti. Ni primerno, da v ospredje postavljate sebe in vašo nosečnost (kako je bil težek porod ali kako vam je bilo vseh 9 mesecev slabo), saj so nosečnice občutljive, poleg tega pa je pošteno, da dovolite, da je to njen trenutek, naj zasije.

PREBERITE TUDI: Ali nosečnice lahko telovadijo?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj