Deževno vreme ni prav priljubljeno vreme. Kadar dežuje, moramo s seboj nositi dežnik, opravki postanejo težji, promet poteka počasneje, ne moremo se rekreirati na prostem in zdi se, da so vsi čemerni in slabe volje. Zaradi dežja so odpovedane tudi mnoge prireditve na prostem.

Še posebej letošnja pomlad nam res ni prizanesla, v mesecu maju je na nas komaj kaj posvetilo sonce in to prav takrat, ko vsi že nestrpno pričakujemo poletje. Ampak vremena ne moremo spreminjati, vreme je, kakršno je, spremenimo lahko le svoj odziv nanj. Dež je pač nujno potreben, da se naši gozdovi, polja, njive, travniki in vrtovi napojijo z vodo, brez katere ne morejo preživeti.

PREBERITE TUDI: Naj deževni dnevi ne uničijo razpoloženja (nekaj idej, kaj početi)

Deževni dnevi nas učijo, da moramo upočasniti

Na deževne dni imamo ljudje običajno manj energije in smo bolj leni, kot običajno. In s tem ni nič narobe. Živimo v hektičnem času, in dež je lahko odličen opomnik, da moramo kdaj pa kdaj tudi upočasniti tempo.

Deževni dnevi nas naučijo pomena tišine in prisotnosti

Ko dežuje, se udobno namestite, pokrijte z odejo in odprite okno. Ob topli skodelici čaja izostrite svoje čute; kako je slišati dež? Kako je vonjati dež? Kako so videti hiteče dežne kapljice?

Uživanje v trenutku

Dež nas lahko nauči, da lahko uživamo v trenutku. Ni lepšega, kot tek po dežju, kjer se lahko še bolj počutimo kot del narave. In skakanje po lužah, da škropi vse naokoli! Sprostite se, zbudite otroka v sebi in se spomnite, kako zabavno je to početi. S seboj vzemite zabavno družbo:  otroke, nečake, zabavno prijateljico.

Dež nas uči hvaležnosti

Ko je zunaj hladno in mokro, lahko še toliko bolj cenimo topel dom, streho nad glavo, udobje, in zavetje.

Dež nas uči, da je tudi preprosto lahko lepo

Dež vam lahko pokvari načrte; popoldanski tek, sprehod po parku, delo na vrtu ali kaj drugega. Dež vam pravzaprav podari prosti čas na drugačen način. Spustili boste namreč običajne aktivnosti, vendar lahko namesto tega počnete stvari, ki jih že dolgo niste in za katere si ne vzamete časa kar tako. Specite pecivo, preberite knjigo, pospravite omaro.

Ko boste naslednjič videlo dolgo deževno vremensko napoved, nikar ne obupajte; pomislite na vse priložnosti, ki jih imate. In vzemite si čas zase. S toplo skodelico čaja in dobro knjigo.

PREBERITE TUDI: 21 zabavnih stvari, ki jih lahko počnete s svojimi otroki ob slabem vremenu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj