… so ugotovili velike razlike med različno hrano in življenjskim slogom (spanje, gibanje ipd.) in tem, kako ti vplivajo na hujšanje oz. rejenje. Ugotovitve so (bomo rekli kar ponovno) potrdile že znano dejstvo, da kalorije še zdaleč niso edini oz. najpomembnejši dejavnik po načelu ‘manj žri’, temveč je izjemno pomembno, kaj jemo.

Koliko sploh štejejo kalorije?

Čeprav kalorije niso popolnoma brez pomena, je zelo pomembno, v kateri obliki jih zaužijemo, saj se lahko z določeno hrano zredimo, z drugo pa hujšamo, čeprav smo v obeh primerih zaužili enako število kalorij.

“Klasični nasvet, ki pa je že davno preživet, je še vedno ‘Vse jej zmerno, pazi na kalorije in boš shujšal/a’ – a že nekaj časa vemo, da je pomembno tudi kaj jemo,” so povedali raziskovalci s Harvarda, kjer so opravili študijo, ki je bila objavljena v Journal of Medicine. “Ni vsa hrana enaka in nima enakega vpliva, zato zgolj nasvet ‘zmerna prehrana’ ne zadostuje.”

PREBERITE TUDI: Hrana z nizkim glikemičnim indeksom podvoji izgubo maščobe

Tako se mnogi, ki pazijo na kalorije ali količino, ne pa tudi kaj jedo, tekom let zredijo ali pa celo večnost neuspešno hujšajo. Med vso hrano, ki redi – in ni je malo – pa najbolj izstopa ravno krompir. Vsaka porcija krompirja, ki jo zaužijemo, povzroči, da se zredimo približno pol kilograma na leto – ali pa preprečuje, da bi shujšali. Če k temu dodamo še nezdrave maščobe, ki jih najdemo v čipsu in pomfriju, ni čudno, da to dvoje slovi kot daleč najbolj redilna in nezdrava hrana. A tudi pire krompir, kuhan ali pečen krompir niso dosti boljša izbira – dejstvo je: krompir ni zdrava hrana in še redi.

Razlog za to je v močnem vplivu krompirja na dvig inzulina. Krompir namreč sestavlja skorajda izključno škrob, od katerega nima telo prav nobene koristi, ne glede na to, ali hujšamo ali ne. Ko ta škrob pride do encimov v ustih, ga razgradijo v sladkor, zato je praktično enako, kot bi pojedli nekaj žlic sladkorja! Ta pa je eno najbolj škodljivih ‘živil’ moderne dobe, daj redi, pospešuje nabiranje maščob okoli pasu in povzroča diabetes tipa 2.

Kaj pa pomaga shujšati?

Ravno obratno pa je vsaka porcija zelenjave preprečila rejenje, prav tako nepraženi oreščki (zdrave maščobe) – oboje je pomagalo ohranjati vitko linijo. Tako vam lahko svetujemo, da namesto krompirja na krožnik raje naložite zajeten zalogaj zelenjave in preko pojeste še pest oreščkov, če želite shujšati. Ne glede na to, da slednji slovijo kot mastni in redilni, vsebujejo zdrave maščobe in dokazano pomagajo pri hujšanju, poleg tega pa imajo tudi pozitiven vpliv na zdravje.

PREBERITE TUDI: Ketonska dieta – ko vse ostalo odpove

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj