… obiskovalce med posedanjem v lokalu zabava pet navihanih mačk. Tako lahko v mačji družbi čas preživijo tudi tisti, ki sicer ne morejo imeti domačih ljubljenčkov. Ljubitelja živali Robert Sankovič in Tina Piskač Sedej sta se za odprtje mačje kavarne odločila, da bi na tako mačke približala ljudem, ki jih še ne poznajo ali jih iz različnih razlogov ne morejo imeti doma. "Zavedamo se, da je v mestu težko najeti stanovanja, ki dopuščajo živali, ter stroškov in  odgovornosti, ki nastanejo s hišnimi ljubljenčki, zato je naša kavarna kot nalašč za vse ljubitelje mačk in tiste, ki jih boste še vzljubili," je pojasnila Tina, ki že 15 let vdano služi svojemu mačkonu Pikiju.

Po tem, ko jima je prijateljica povedala, da v tujini obstajajo takšni lokali, sta obiskala mačjo kavarno na Dunaju in se nad idejo tako močno navdušila, da sta se odločila to izkušnjo ponuditi tudi Slovencem. Pri tem je velik izziv predstavljala ureditev prostora, da bi ta zadostoval vsem higienskim zahtevam, saj so morali živila ločiti od od prostora, v katerem so mačke, in zagotoviti, da štirinožni stanovalci kavarne ne bodo prišli v stik s hrano. Poleg tega so morali vhod še dodatno zastekliti, da bi tako preprečili izhod mačk.

Lokal, ki sprejme 25 gostov, je z opremo sicer povsem prilagojen mačjim potrebam, saj so mačke stalni prebivalci kavarne: "Tukaj spijo, jejo, se igrajo in zabavajo. To je njihov dom. Naredili smo jim stenski poligon in zanje oblazinili veliko pohištva, igrala pa so izdelana in postavljena tako, da se lahko mačke kadarkoli umaknejo, ko želijo malo miru."

Obiskovalci spoštujejo mačji bonton

V mačji kavarni imajo mačke glavno besedo, zato od gostov zahtevajo vedenje v skladu z mačjim bontonom. Ob vstopu v kavarno si morajo obiskovalci najprej razkužiti roke, da se tako ohranja higiena, v samem prostoru pa se morajo držati pravil vljudnega obnašanja v mačji družbi: mačk se ne sme hraniti, saj je človeška hrana zanje neprimerna; ne sme se jih vleči za rep, ušesa ali dlako; med spanjem se jih ne moti, prav tako jih njihovi občudovalci ne smejo sami jemati v naročje, ampak izbiro crkljanja prepustijo mačji gospodi; fotografiranje mačk je zaželeno, vendar brez bliskavice, prepovedano je tudi povzročanje hrupa.

Čeprav so njihove mačke navajene rokovanja in se v človeški družbi počutijo odlično, pa je spoštovanje takšnega bontona izredno pomembno za zagotavljanje varnosti mačk in gostov. "Naše mačke so socializirane in vzgojene, vendar vseeno poudarjamo, da gostje z njimi rokujejo na lastno odgovornost – ne mi ne mačke ne odgovarjamo za morebitne praske, do katerih bi prišlo zaradi nespoštovanja pravil vedenja," opozarja lastnica mačje kavarne.

Kralj in kraljice mačje kavarne

Pri izbiri stanovalcev kavarne je ravno zaradi želje, da bi obiskovalci kavarne v njihovi družbi doživeli prijetno izkušnjo, glavno vlogo igral značaj mačk, poleg tega pa sta želela Tina in Robi obiskovalcem predstaviti tudi nekoliko bolj eksotične mačje pasme. Tako danes v Cat Caffe Ljubljana živita dve predstavnici pasme maine coon, poskočna Nina in umirjena Meri, radovedna in scrkljana muca pasme devon rex Chilli ter igriva modrooka sveta birmanka Diva, štiri mačje dame pa 'kroti' še prikupni domači črni muc Jonas.

Slednji je nekdanji varovanec ljubljanskega zavetišča za živali, s katerim bodo sodelovali tudi z osveščanjem ljudi o problematiki zapuščenih živali s pomočjo letakov. "Čeprav kavarna ni ogromna, bomo z veseljem sprejeli kakšnega strokovnjaka, ki bo predaval na to temo," še pravi Tina, ki upa, da bodo po obisku kavarne gostje nad mačkami tako navdušeni, da bodo tudi sami posvojili katero od brezdomnih muc.

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj