Konec leta nastopi čas za revizijo – osebno, strokovno in poslovno. Na podlagi ugotovitev, do katerih nas pripeljeta pregled in analiza celoletnega dogajanja in delovanja, pa se lahko lotimo snovanja in kovanja novih načrtov. Pri tem si je, upoštevajoč lastne ambicije, želje, hrepenenje in pričakovanje, pa tudi možnosti in sposobnosti, priporočljivo izoblikovati prioritetno lestvico za leto, ki trka na vrata.

sprememba_kariere 

Ta naj bo dovolj ohlapna in fleksibilna, da jo je po potrebi mogoče spreminjati in dopolnjevati – sproti prilagajati razmeram, hkrati pa dovolj trdna in premišljena, da se bomo v prihodnjih 12 mesecih lahko zanesli nanjo in jo smatrali za kažipot v obetavno prihodnost. V kolikor želite brez prevelikega napora, zamudnega in zahtevnega dela ugotoviti, kaj vam je prineslo leto, ki se izteka, in se pripraviti za oranje ledine v mesecih, ki nas ločijo od prihodnjega silvestrovanja, si lahko pomagate z učinkovito strategijo desetih korakov.

1. Preverite, kaj vas zanima in privlači.

V čem ste dobri ali celo odlični, za kaj ste nadarjeni in kam so usmerjeni vaši potenciali? Je to učenje, pisanje, ustvarjanje, poslovanje, raziskovanje, komuniciranje, organiziranje, prodajanje, opazovanje in spremljanje ipd.? Kaj od tega ste počeli v letošnjem letu, kdaj, kje in s kom? Kako ste se odrezali? Kaj bi lahko še izboljšali, kaj dopolnili in poglobili? Kaj bi dodali in kaj opustili? Kako bi lahko več časa posvetili opravilom, ljudem in stvarem, ki vam prijajo, vas veselijo in navdušujejo? Kaj vas je letos še posebej vznemirjalo? Česa niste marali (vam je bilo celo zoprno), kaj vam je bilo najbolj naporno? Zakaj in kdaj? Kako bi se v letu, ki prihaja, temu čim bolj uspešno izognili? Kdo bi vam pri tem lahko pomagal in kako? Kaj bi morali za to storiti? So potrebne manjše ali večje, obsežnejše spremembe? Ste nanje pripravljeni?

2. Kaj ste letos dosegli v poklicu, poslu in karieri?

Poskušajte se preseliti leto dni nazaj in se čim natančneje spomniti zadev, o katerih ste razmišljali, se z njimi ukvarjali, jih načrtovali, se jim posvečali in jih zaključevali lani, na koncu decembra. Ste napredovali, obstali na isti točki ali celo nazadovali? Sta zadovoljni z rezultati? Poiščite vzroke za svoje (ne)zadovoljstvo in jih analizirajte, nato pa razmislite, kaj boste storili, kdaj, kako, s kom, zakaj in kje. Skicirajte si načrt oziroma vsaj izoblikujte njegovo ključno ogrodje v obliki treh ali več točk.

3. Česa iz lanskega načrta niste uresničili? Zakaj ne?

Lahko to do konca leta še storite (v celoti ali vsaj delno)? Kdo vam pri tem lahko pomaga, kdaj, kje in kako? So lanski načrti še aktualni in relevantni? Ima sploh še smisel vztrajati pri njihovi uresničitvi? Kaj vam bo ta prinesla? Se splača tvegati in se boriti naprej? S čim jih boste nadomestili, če jih opustite? Jih lahko preprosto pozabite in začnete znova? V istem delovnem okolju in z isto ekipo ali čutite, da morate oditi?

4. Je nastopil čas za korenite spremembe?

Zakaj, kje in kdaj? Kako se jih boste lotili? Ste zanje ustrezno usposobljeni in opremljeni (znanje, izkušnje, čas, denar, prostor, energija – psihična in fizična, zunanji pogoji in razmere ipd.)? Komu lahko zaupate? Na koga se lahko obrnete v trenutku preizkušnje?

5. Razmislite o poklicu, poslu in karieri.

O svojih darovih, ambicijah, potencialih in hotenjih. Kaj sploh želite? Zakaj nameravate dodano vrednost ustvarjati ravno v izbranem mikro okolju (podjetju, organizaciji, inštituciji)? Kakšna je njegova konkurenčna in primerjalna prednost? Je organizacija, v kateri se trenutno nahajate, res vredna vašega zaupanja in sodelovanja? Bo pri njih vaša strokovna in poslovna naložba bolj varna in žlahtna kot na kaki drugi lokaciji? Vprašajte se po svojih prioritetah. Kaj je za vas glavno in najpomembnejše – nepogrešljivo in neodtujljivo? Kaj nesprejemljivo in nepojmljivo?

6. Ste pripravljeni na hujše obremenitve in večjo odgovornost?

Ponavadi se to zgodi ob istočasnem povečanem tveganju in zaslužku (dobičku); ali pa želite ubrati udobnejšo in ustaljeno, (naj)manj riskantno pot z minimalno perspektivnostjo? Hočete imeti na voljo več prostega časa in svobode ter biti svojim najbližjim vedno dosegljivi in na razpolago ali pa ste se vsemu naštetemu – v prid višji dodani vrednosti – pripravljeni za določen čas popolnoma odpovedati? Želite sami bdeti nad lastnim strokovnim, poslovnim in osebnostnim razvojem in napredkom ali pa ste to vlogo pripravljeni prepustiti ustreznim strokovnjakom v podjetju, kjer ste zaposleni?

7. Pripravite se na pogajanja.

Najprej s samim seboj, po potrebi tudi s svojimi najbližjimi (če si želite pridobiti njihovo podporo; nato pa s svojimi delodajalci, naročniki, lastniki). Kdor ne ve povsem zanesljivo, kam želi priti, kaj bi rad in kako bo to dosegel, bo zelo težko uspel. Preden potrkate na vrata lastnega podjetja ali druge izbrane inštitucije, pobrskajte po svojih dosedanjih pogajalskih in ostalih potrebnih izkušnjah, zvizualizirajte si tiste najuspešnejše in tiste, ki jih smatrate za svoje največje spodrsljaje.

8. Natančno ugotovite, na katerem področju ste se doslej najbolj uveljavili.

Izkušnje so najboljša šola. Zajadrajte na svetovni splet, pobrskajte po literaturi, prelistajte kak priročnik, časopis, prospekt ali revijo (zakaj ne kar Moje Delo) – oborožite se s podatki in informacijami (podobno kot to storite pred pomembnimi strokovnimi preizkušnjami in poslovnimi pogajanji) – vaše osebno zadovoljstvo in blagostanje sta prav tako ali pa še pomembnejša od skupne blaginje.

9. Pogovori in ostali koraki na poti do spremembe.

Lotite se jih s potrebno mero samozavesti in prepričanja v uspeh. Igrajte na svoje adute, poudarjajte svoje prednosti in se gibljite v okvirih svojih zmožnosti. Ne nasedajte provokacijam in ne verjemite, da je vaš predpostavljeni najpametnejši in najsposobnejši človek, kar ste jih doslej srečali v svoji karieri. Gotovo ima tudi svoje pomanjkljivosti in slabosti. Vzemite si čas in jih odkrijte. Potem mu dajte vedeti, da lahko svojo puščico usmerite natanko v njegovo Ahilovo peto.

10. Zavedajte se, da so ključni posli danes predvsem trgovina s kapitalom.

Človeškim, materialnim, nematerialnim, v tej ali oni obliki, zato se pozanimajte o razmerah na tržišču in skušajte svoje potenciale usmerite v nišo, ki vam omogoča uresničitev načrtov in okrepitev konkurenčnih prednosti. Skušajte si čim bolj natančno odgovoriti na zastavljena vprašanja – odgovore si lahko tudi zapišete; tako boste lahko med letom sproti preverjali, kako in na katerem področju napredujete, nazadujete, stagnirate. Nato pa tudi ugotovili vzroke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj