Ko imamo razdražen želodec, lahko s pitjem izbranega toplega čaja hitro in učinkovito ublažimo simptome. Vendar pa je vrsta čaja lahko zelo pomembna – nekatere vrste čajev namreč dokazano pomagajo pri težavah, kot so slabost, driska in bruhanje.

Spodnjih 8 čajev je najboljših za pomiritev razdraženega želodca, pa tudi proti slabosti, želodčnim razjedam in povezanim težavam.

1. Kamilični čaj

Kamilični čaj je lahek, aromatičen in velja za enega najbolj pomirjajočih čajev. Pogosto se uporablja za sproščanje prebavnih mišic in zdravljenje težav, kot so vetrovi, prebavne motnje, potovalna slabost, slabost, bruhanje in driska.

V študiji na ženskah je jemanje 500 mg izvlečka kamilice dvakrat na dan v primerjavi s kontrolno skupino zmanjšalo pogostost bruhanja zaradi kemoterapije. V študiji na podganah so ugotovili, da izvleček kamilice preprečuje drisko.

Čeprav so bile v teh študijah testirane velike količine izvlečka kamilice, tudi kamilični čaj olajša želodčne težave.

2. Čaj iz poprove mete

Čaj iz poprove mete je pogosta izbira, ko se začnejo pojavljati trebušne težave. Poprova meta sprosti črevesne mišice in pomaga lajšati bolečine; poleg tega olje poprove mete zmanjša trajanje, pogostost in resnost bolečin v trebuhu pri otrocih in odraslih.

Dokazano je celo, da eterično olje poprove mete preprečuje slabost in bruhanje, ki sta posledica kemoterapije. Nekatere študije kažejo, da že samo vonjanje olja poprove mete pomaga preprečiti slabost in bruhanje. Čeprav se te študije osredotočajo na olje in ne na sam čaj, ima lahko čaj poprove mete podobne koristi.

3. Ingverjev čaj

Ingverjev čaj pripravimo tako, da ingverjevo korenino zavremo v vodi (priprava ingverjevega čaja). Ingverjeva korenina je izjemno zdravilna pri prebavnih težavah, kot sta slabost in bruhanje.

Ingver pomaga preprečiti jutranjo slabost pri nosečnicah, ter slabost in bruhanje, ki ju povzroča kemoterapija. Prav tako lahko ingver zmanjša pline, napihnjenost, krče in prebavne motnje, hkrati pa izboljša prebavo.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bil zaradi svojih številnih neverjetnih pozitivnih vplivov na zdravje zelo dobro raziskan. V preteklosti so ga uporabljali kot naravno zdravilo proti driski in okužbi z bakterijo Helicobacter pylori, ki lahko povzroča bolečine v želodcu, slabost in napihnjenost, ublaži lahko tudi druge želodčne težave.

Tako so dokazali, da zeleni čaj znatno zmanjša pogostost in intenzivnost driske, ki jo je povzročila kemoterapija; v študijah na živalih je bilo dokazano, da zeleni čaj in njegove sestavine zdravijo tudi želodčne razjede, ki lahko povzročajo težave, kot so bolečine, vetrovi in prebavne motnje.

5. Črni čaj

Črni čaj se ponaša s številnimi koristmi za zdravje, podobnimi tistim, ki jih ima zeleni čaj, zlasti za pomiritev razdraženega želodca. Še posebej učinkovit je lahko pri zdravljenju driske. V študiji na otrocih je jemanje tablet črnega čaja pomagalo porpaviti količino, pogostost in konsistenco iztrebljanja.

V drugi študiji so ugotovili, da je dajanje izvlečka črnega čaja živalim, okuženim z bakterijo E. coli, zmanjšalo pojavnost driske za 20 %.
S črnim čajem sicer ne pretiravajte, saj vsebuje precej kofeina.

6. Čaj iz koromača

Koromač je rastlina iz družine korenja z izrazitim sladkastim okusom, podobnim sladkemu korenu. Čaj iz te cvetoče rastline se običajno uporablja za zdravljenje različnih bolezni, vključno z bolečinami v želodcu, zaprtjem, vetrovi in drisko.

V študiji na 80 ženskah je jemanje koromača nekaj dni pred menstruacijo in med njo zmanjšalo simptom slabosti. Študija in vitro je pokazala tudi, da je izvleček koromača blokiral rast več sevov bakterij, kot je škodljiva E. coli.

Druga študija je pokazala, da je koromačev čaj spodbujal pravilnost prebave in okrevanje črevesja po operaciji.

7. Čaj iz sladkega korena

Sladki koren je znan po svojem izrazito sladkem, rahlo grenkem okusu. Ljudstva po vsem svetu so v zgodovini tradicionalno uporabljala sladki koren za odpravljanje želodčnih težav. Številne študije kažejo, da sladki koren pomaga zdraviti želodčne razjede, ki lahko sprožijo simptome, kot so bolečine v želodcu, slabost in prebavne motnje – stanje, ki povzroča nelagodje v želodcu in zgago.

Študija je pokazala, da je jemanje 75 mg izvlečka sladkega korena dvakrat na dan znatno zmanjšalo prebavne motnje.

8. Čaj iz svete bazilike

Sveta bazilika (holy basil), znana tudi kot tulsi, je močno zelišče, ki ga že dolgo častijo zaradi njegovih izjemnih zdravilnih lastnosti. Čeprav pri nas ni tako poznan kot drugi čaji, je odlična izbira za pomiritev razdraženega želodca.

Številne študije na živalih so pokazale, da sveta bazilika ščiti pred želodčnimi razjedami, ki lahko povzročijo številne simptome, vključno z bolečinami v želodcu, zgago in slabostjo. V eni od študij na živalih je sveta bazilika zmanjšala pojavnost želodčnih razjed in v 20 dneh zdravljenja popolnoma pozdravila obstoječe razjede.

PREBERITE TUDI: Adaptogena zelišča pomagajo uravnovesiti hormone v vašem telesu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj