Čuječno branje ne pritegne le vaših možganov, da preberejo in razumejo nekaj besed, ampak jih tudi spodbudi k razmišljanju o več stvareh. Torej, namesto da bi branje razumeli kot proces pridobivanja informacij iz napisanega besedila, bi morali razumeti, da je branje bolj interaktiven proces med bralcem in besedami.

Glede na raziskavo iz leta 2009, ki jo je opravila Univerza v Sussexu, bralna aktivnost zmanjša stres in tesnobo za 68 %. Študija je tudi pokazala, da se je branje izkazalo za učinkovitejše v boju proti stresu kot glasba in večerni sprehod.

Branje zmanjšuje tveganje za kognitivni upad

Več raziskav je pokazalo, da branje zmanjšuje tveganje za kognitivni upad in tudi odloži nastanek bolezni. Branje velja za duševno spodbudno dejavnost, ki upočasnjuje demenco.

Branje lahko prispeva k daljšemu življenju

Raziskava iz leta 2016, objavljena v reviji Social Science & Medicine, je pokazala, da branje knjig poveča stopnjo preživetja za do 23 %.

“V primerjavi z odraslimi, ki niso brali knjig, so imeli tisti, ki so brali knjige do 3 ure in pol vsak teden, 17 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli v 12-letnem spremljanju, medtem ko so bili tisti, ki so brali več kot 3 ure in pol na teden, 23 odstotkov manjšo verjetnost smrti,« poroča Medical News Today, ki navaja raziskavo in dodaja, da so odrasli, ki so brali knjige, preživeli skoraj 2 leti dlje v 12-letnem spremljanju kot tisti, ki niso brali knjig.

Branje v ljudeh vzbuja empatijo

Zlasti branje leposlovja v ljudeh vzbuja občutek empatije. Ozavešča jih o različnih čustvih in jih skozi like uvaja v različna človeška vedenja.

Branje izboljšuje socialne veščine

Ljudje, ki veliko berejo, so običajno dobro obveščeni in imajo boljšo miselno teorijo. Poleg tega, da so ves čas dobro obveščeni, imajo tudi sposobnost razumevanja ljudi, okolice in različnih miselnih procesov. Branje vam daje samozavest, da komunicirate z ljudmi brez zadržkov.

Branje vam lahko pomaga bolje spati

Čeprav večina od nas sledi temu, morate vedeti, da so to dokazale tudi raziskave. Zdravstveni strokovnjaki tudi priporočajo odraslim, naj zmanjšajo uporabo mobilnih telefonov in pripomočkov ter preberejo knjigo pred spanjem. Menijo, da branje povzroči tvorbo melatonina v možganih, ki nas naredi zaspane.

PREBERITE TUDI: Branje negativnih novic povišuje raven stresa pri ženskah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj