… pokazale, da slabe novice v medijih povečajo žensko občutljivost na stresne situacije, podobnih učinkov pa ni zaslediti pri moških.

zenske_stres

Raziskovalci so vzeli vzorec 60 ljudi, jih razdelili v štiri skupine, ki so nato brale nove aktualne novice. Da bi učinkovito izmerili raven stresa, so udeležencem vzeli vzorec sline in v njej analizirali stresni hormon kortizol. Visok nivo kortizola je namreč povezan z visoko stopnjo prisotnosti stresa. Dve skupini (ena skupina moških in ena skupina žensk), sta brali ‘nevtralne’ zgodbe, ki so na primer pripovedovale o odprtju parka, novi filmski premieri, … Drugi dve skupini moških in žensk pa sta prebirali negativne zgodbe o dogodkih kot so umori in nesreče. Po prebiranju zgodb so jim ponovno vzeli vzorec sline.

“Ko naši možgani zaznajo nevarno situacijo, začne telo proizvajati stresne hormone, ki vstopijo v možgane in lahko upravljajo spomin stresnih ali negativnih dogodkov,” je pojasnila Sonia Lupien, direktorica Centra za študije, povezane s človeškim stresom in profesorica na oddelku za psihiatrijo na Univerzi v Montrealu. “To nas vodi so spoznanja, da lahko branje negativnih zgodb pri bralcu izzove stresne reakcije.”

Naslednji dan po branju novic so udeležence povprašali o tem, kaj so brali. Raziskovalci so bili presenečeni nad tem, kar so ugotovili. “Čeprav branje samih novic ni povečalo ravni stresa, je prispevalo k temu, da so postale ženske bolj odzivne, kar lahko vpliva na njihove fiziološke odzive pri kasnejših stresnih situacijah,” je pojasnila glavna avtorica raziskave, Marie-France Marinoni. Raziskovalci so do te ugotovitve prišli, ko so videli, da je bila raven kortizola pri ženskah, ki so prebrale negativne novice, višja kot pri ženskah, ki so brale ‘nevtralne’ novice. Poleg tega so se ženske z negativnimi zgodbami spomnile tudi več podrobnosti, česar pa niso zasledili pri moški populaciji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj