… povzroča spremembe v razvoju mlečnih žlez. Ti rezultati so le eden izmed dokazov, da lahko ta kemikalija povzroča zdravstvene težave pri ljudeh, velja pa je tudi zaskrbljenost glede tega, v kakšni meri vpliva na razvoj raka na prsih.

Predhodne študije na miših so pokazale, da majhne količine bisfenola A vplivajo na manjše spremembe pri razvoju mlečnih žlez, te spremembe pa povečajo tveganje za nastanek raka pri odraslih. Dejstvo, da so enak pojav odkrili tudi pri primatih, vzbuja še večjo skrb, kako BPA vpliva na zdravje ljudi.

breast_cancer1

bestfithealth.com

Raziskovalci so primerjali zgradbo mlečnih žlez pri novorojenih opicah . Ena skupina brejih opic je v tistem času brejosti, ki ustreza človeški nosečnosti v zadnjem trimesečju, vsak dan pojedla kos sadja z dodanim BPA-jem. Količina bisfenola v krvi je bila tako primerljiva s količino, ki jo je danes možno najti pri mnogih ljudeh. Pri novorojenčkih tistih opic, ki so uživale BPA, je prišlo do občutnih sprememb pri razvoju mlečnih žlez, kar lahko v odrasli dobi vpliva na nastanek raka.

Študija tako potrjuje prejšnje izsledke, ki so pokazali, da pride pri zarodkih, ki so izpostavljeni nizkim stopnjam bisfenola, pride do sprememb v razvoju, ki povečajo možnost za prsnega raka kasneje v življenju. BPA je prepovedan v 11 ameriških zvezdnih državah, EU pa je v letu 2011 prepovedala izdelavo otroških stekleničk, ki vsebujejo BPA.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj