… med endokrine motilce, ki oponašajo delovanje naših hormonov. Ti endokrini disruptorji tako vplivajo na delovanje naših hormonov in s tem na delovanje celic, žlez in tkiv, kar ima uničujoče vplive na naše zdravje.

Raziskovalci biokemiki pa so sedaj dokazali, da sintetična sestavina BPA (bisfenol-A) celo spodbuja rast celic raka dojk. Preverili so molekulo imenovano RNA HOTAIR, ki je del človeške DNK. Sama ne proizvaja beljakovin, a lahko zatre delovanje genov, ki bi upočasnili ras tumorjev ali celo povzročili smrt rakavih celic. Prisotnost večjih količin HOTAIR je povezana s tumorji na dojkah, trebušni slinavki, kolorektalnih rakavih obolenjih, sarkomu in drugih.

Raziskovalci so v laboratorijskih testih ugotovili tudi, da če so bile celice tumorjev dojk in mlečnih žlez izpostavljene BPA, je BPA sodeloval z naravno prisotnimi molekulami, vključno z estrogenom, in ustvarili nenormalno velike količine HOTAIR. Vodja raziskave je dejal: "Razumevanje vpliva teh sntetičnih hormonov je zelo pomembno, da se alhko zaščitimo ali ustrezno zdravimo. Presenečeni smo bili nad ugotovitvijo, da BPA ne le poveča HOTAIR v celicah tumorjev, temveč tudi v zdravem tkivu."

Rezultati razsikave so bili objavljeni pretekli mesec na spletu publikacije Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Več o BPA pa si lahko preberite v članku o plastenkah.

4 KOMENTARJI

  1. Kaj pa te plastenke, ki so BPA free in so zdej moderne so res boljše? Da vem ali kupit ali ne. Ker steklenice lih ne morem s seboj nosit, se bojim, da se mi razbije v torbici.

  2. Elysee, tiste sicer res nimajo bisfenola, vendar so še druge snovi, ki prav tako škodljivo vplivajo, a se o njih ne govori, npr. BPS, ki deluje podobno. Skratka, res bi bilo najbolje najti kako steklenico. Vem, da se prodajajo tudi oblečene v blago in je precej manj možnosti, da se razbijejo …

  3. Stekleničke dobiš oblečene v blago ali silikon, da se ne razbijejo. Najbolj varno je steklo. Poglej kakšen 1001 dar ali Sanolabor.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj