… tudi številni predmeti, ki jih vsakodnevno uporabljamo, naj bi po novih raziskavah, ki so bile opravljene na univerzi v Kaliforniji, prispeval k dvigu ravni hormona ščitnice pri nosečnicah in novorojenih fantkih.

brez_bpa2

Normalno delovanje ščitnice je bistvenega pomena za
zdravo rast in kognitivni razvoj plodov in otrok. Vse do študije, ki je
bila objavljena 4. oktobra v reviji Environmental Health Perspectives,
je bilo malo znano o vplivu bisfenola na hormone ščitnice pri nosečnicah
in novorojenčkih. Nove ugotovitve pa so prispevale k še večji
zaskrbljenosti glede vpliva kemikalije BPA na zdravje, ki jo vsebujejo
steklenice za vodo, otroške stekleničke, športna oprema, zobne plombe,
leče, CD-ji, DVD-ji, plastenke pijač, pločevinke hrane, računi, tudi
kozmetika in oblačila. Julija so v ZDA prepovedali uporabo BPA v
otroških stekleničkah in skodelicah.

Raziskovalci so raven BPA ugotavljali z odvzemom urina pri 335-ih ženskah, ki so bile v drugem trimesečju nosečnosti, raven hormona ščitnice pa z odvzemom krvi pri nosečnicah in pri novorojenčkih (nekaj dni po rojstvu). “Večina žensk in novorojenčkov v naši študiji je imelo raven hormona ščitnice še v mejah normale, če pa to primerjamo s celotno populacijo, bi lahko uporaba BPA vplivala na tiste, ki so že na splošno na meji normale,” je povedal glavni avtor raziskave Jonathan Chevrier, z UC Berkeley Centra za okoljske raziskave in otroško zdravje. “Študija ugotavlja, da imajo lahko manjše spremembe ravni hormona ščitnice kljub temu, da je ta še v normalnih količinah, vseeno učinke na kognitivni razvoj.”

Ni znano, zakaj ni bilo mogoče najti povezave z novorojenimi deklicami, vendar lahko določene obrazložitve najdemo na študijah, ki so bile narejene na podganah. Tam je bilo ugotovljeno, da se je raven hormona ščitnice zaradi uporabe BPA povečala le pri novorojenih fantkih. Druga študija je prav tako pokazala, da imajo podganje samice višjo raven encima, pomembnega pri presnavljanju BPA, kot samci. Ali to razmerje velja tudi za človeka, še ni znano. BPA bi naj imel torej pri ženskah in moških drugačen učinek na razvoj možganov in obnašanje.

Več o škodljivih vplivih kemikalij, ki jih uporabljajo za izdelavo plastenk, lahko preberete v članku Strupena voda iz plastenk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj