Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Evropska zdravstvena agencija (EMA) s sedežem v Londonu zabeležila že 600 primerov negativnih učinkov, najverjetneje povezanih z uporabo botoxa. Nemški Zvezni inštitut za zdravila in zdravstvene pripomočke je medtem prejel že 210 poročil o negativnih učinkih, predvidoma povezanih z botoksom, od tega je pet pacientov tudi umrlo.

Botulinski toksini, med njimi tudi botox, so v medicini v uporabi tako v Evropi kot tudi v ZDA, uporabljajo pa jih pri različnih boleznih, med drugim tudi za zdravljenje krčev v očesnih vekah ali v vratu, za odpravljanje migrenskih glavobolov ter za odpravljanje prekomernega potenja.

V ZDA so oblasti že februarja začele opozarjati, da je uporaba botoxa lahko zelo nevarna in lahko privede celo do smrti, vendar so prepoved uporabe kmalu po uvedbi opustili. Ugotovili so namreč, da nobeden izmed pacientov, ki naj bi trpeli za posledicami uporabe botoxa, tega ni uporabil v kozmetične namene. Kljub temu so pozvali k previdnosti.

Botulinski toksin je naravni strup, ki nastaja pri razkrajanju hrane in je 40-krat močnejši od cianida. Ob vbrizganju malih količin botoksa ta paralizira mišico in za štiri do šest mesecev prepreči njeno krčenje in s tem tudi nastajanje gub. Poseg je sicer idealen za preprečevanje nastanka gub in gubic.

3 KOMENTARJI

  1. Mnja, saj vem, ampak me vseeno ne prepriča tale botox. Kaj pa veš, kdaj ti ga tudi v kozmetične namene malo preveč vbrizgajo? Sem skeptična (in strahopetna) za takele posege.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj