… kardiovaskularnih bolezni. "Naše ugotovitve kažejo, da redno uživanje borovnic odloži napredovanje prehipertenzije in celo znižajo povišan krvni tlak, s tem pa nastanek kardiovaskularnih bolezni," so povedali raziskovalci z univerze Florida. Redno, vsakodnevno uživanje zamrznjeno-sušenih borovnic zniža krvni tlak in otrdelost arterij pri postmenopavznih ženskah s prehipertenzijo in hipertenzijo prve stopnje. "Kardiovaskularne bolezni so vodilni vzrok smrti v razvitem svetu in ko gredo ženske skozi menopavzo, je riziko še večji. Naše ugotovitve so pokazale, da določene vrste zdrave hrane, npr. borovnice, izboljšajo negativno kardiovaskularno stanje, ki ga prinese menopavza," so povedali.


Zamrznjeno-sušene zmlete borovnice

V raziskavi so 48 postmenopavznih žensk razdelili na dve skupini; ena je prejemala 22 gramov zamrznjeno-sušenih borovnic, druga placebo prah, obe pa sta nadaljevali s svojo običajno prehrano in gibanjem. Na začetku in na koncu so jim izmerili krvni tlak in stanje arterij in ugotovili, da se je skupini, ki je jemala borovničev prah, sistolični krvni tlak znižal za 7 mmHg (5.1 %), diastolični pa za 5 mmHg (6.3 %). Poleg tega je imela 'borovničeva skupina' zmanjšanje togosti arterij 97 cm/sekundo (6.5 %) ter kar 68,5 % porast dušikovega oksida, ki je povezan s širjenjem krvnih žil in nižjim krvnim tlakom.

Že pretekle raziskave so pokazale ugodne vplive uživanje zamrznjeno-sušenih borovnic na kardiovaskularni sistem, hujšanje, izgubo maščobe okoli pasu, boljši vid in izboljšanje spomina, ta pa je še potrdila izjemne pozitivne učinke borovnic na naše zdravje. Borovnice lahko uživate sveže samostojno in v sadnih solatah, smoothiejih, zamrznjene ali zamrznjeno-sušene v obliki prehranskega dopolnila.
Raziskava je bila objavljena v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj