1. Prekrivne hlačke: so iz bombaža in dobro vpijajo vlago, vendar jo tudi prepuščajo. Oblečemo jih preko plenice in s tem preprečimo, da bi otrokova oblačila postala mokra. Izbiramo lahko tudi med volnenimi hlačkami, ki so za otroka bolj prijetne, odlično zadržujejo mokroto, se ne navzamejo vonja po urinu in vzdržujejo optimalno temperaturo. Če želite preprosto vzdrževanje, vam bodo veliko bližje hlačke iz mikrovlaken. Barvne možnosti so velike, zato vam ne bo dolgčas, kot to postane pri običajnih. Motivi ali barve pa so živahni kot otroške ročice.

    prekrivne hlačke

  2. Bombažne plenice: rastejo z otrokom samim, saj jih je mogoče različno pripenjati in so krojene tako, da nam ne delajo velikih preglavic, kako jih polagati pod otroško ritko, kar se nam lahko zgodi pri tetra plenicah, v katere povijamo novorojenčke. So iz flanele ali frotirja in se zapirajo z ježki ali plastičnimi pritiskači, ki se spreminjajo glede na težo otroka.
    bombažne plenice

  3. Bombažni vložki: so mehki, prijetni in zelo vpojni dodatki, ki jih damo v osrednji del bombažne plenice. Kljub temu dodatku ni bojazni, da otrok ne bi mogel kvalitetneje hoditi, se plaziti in gibati.
  4. Plenične predloge: gre za papir, ki ga položimo na bombažni vložek in nam omogoča hitro odstranitev blata v kanalizacijo.

Tako za enega otroka potrebujemo približno:

  1. 18 do 20 plenic z vložki, če sušite na zraku, 12 do 15 kosov, če si pomagate s sušilnim strojem;
  2. 3 kose prekrivnih hlač, če so iz mikrovlaken, ali manj, če so iz volne;
  3. rolo plenične predloge, ki spominja na papirnate servijete, in jo dokupujemo.

Pranje ni nič drugačno od običajnega bombaža, ki dovoljuje 60 stopinj (bombaž/mikrovlakna) do 95 stopinj (mikropor), volna pa se zaradi lanolina čisti sama in jih le posušimo ali očistimo del, ki je morebiti in po nesreči prišel v stik z blatom. Lahko pa jih operemo s programom za volno v mlačni vodi. Tu in tam pa je iz higienskih razlogov dobro, da jih operemo s sredstvom, ki vsebuje lanolin. Sušite jih lahko v sušilnem stroju ali na zraku, vendar likanje ni potrebno.

sušenje plenic

­V kopalnici je najbolje imeti poseben koš za plenice, ki so po uporabi mokre, vrečko, kamor odložimo kos papirja, ki ga nato odvržemo v wc, in suhe plenice na dosegu roke. Že po začetni uporabi plenic se je problem z razdraženo kožo moje dojenčice pomiril. Kreme za ritko nisem nanašala tako na debelo, ker to ni bilo več potrebno, ali pa sem jo velikokrat preprosto izpustila.
In moja denarnica? Seveda, da se je kar precej izpraznila ob začetnem in prvem nakupu plenic, vendar pa je kasneje s tedenskimi nakupi nisem več obremenjevala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj